RODITELjI I DALjE TRAŽE NESTALE BEBE: Podneto najmanje 107 prijava, rok za predaju zahteva sudu 3. novembar

RODITELjI I DALjE TRAŽE NESTALE BEBE: Podneto najmanje 107 prijava, rok za predaju zahteva sudu 3. novembar

RODITELjI koji sumnjaju da su im bebe po rođenju nestale iz porodilišta imaju novi rok, do 3. novembra, da podnesu sudu predlog za utvrđivanje činjenica o statusu svoje dece.

 Kako pišu “Novosti”,  to je potvrđeno u višim sudovima u Beogradu i Nišu.

– Prvobitni rok od 11. septembra je produžen u skladu sa Uredbom o rokovima u sudskim postupcima za vreme vanrednog stanja – objašnjavaju u beogradskom Višem sudu.

Prethodno je, u petak, zaštitnik građana tražio da se roditeljima da još mesec i po da se obrate pravosuđu, jer to nisu mogli tokom vanrednog stanja zbog epidemije korone. On se pozvao upravo na pomenutu uredbu Vlade, kojom je propisano da rokovi za pokretanje vanparničnog postupka, po kojima se vode i ovi o “nestalim bebama”, prestaju da teku za vreme vanrednog stanja. Uredba je prestala da važi 6. maja, pa su tada nastavljeni i rokovi.

U međuvremenu, kako je, za “Novosti”, potvrđeno u Vrhovnom kasacionom sudu, postupak po Zakonu o utvrđivanju činjenica o statusu beba za koje se sumnja da su nestale iz porodilišta, do 1. juna pokrenulo je 37 roditelja. U Beogradskoj grupi roditelja nestalih beba dodaju da je njihovo udruženje, 11. septembra, Višem sudu u glavnom gradu dostavilo dodatnih 70 predmeta. To znači da ih je do sada podneto najmanje 107.

VERUJU SAMO KOMISIJI

UDRUŽENjE “Za istinu i pravdu o bebama” pozvalo je svoje članove da se ne obraćaju sudu, već isključivo Vladinoj komisiji za nestale bebe. Kako kažu, ne veruju sudstvu i ne žele odštetu od države, već istinu šta se desilo sa njihovom decom.

– U petak smo predali 70 obrađenih predmeta Višem sudu u Beogradu, a spremamo još njih tridesetak, koje su nam u međuvremenu roditelji dostavili. Nadamo se da će ih sudovi prihvatiti – kaže Goran Filipović iz ove grupe.

Advertisements

U međuvremenu, za 18. septembar zakazana je u Nišu obuka sudija kako da postupaju po novom zakonu.

Novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *