“Sa Rusijom na čijem je čelu Putin NEĆE BITI POVRATKA na stanje od pre rata”: Štajnmajer priznao greške u politici prema Moskvi

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer priznao je po prvi put sopstvene greške i zablude u politici prema Rusiji – a tu je ubrojao i svoju saglasnost za izgradnju gasovoda Severni tok 2.

– To je nesumnjivo bila greška. Držali smo se mostova u koje Rusija više nije verovala, a naši partneri su nas na to upozoravali – rekao je Štajnmajer u ponedeljak u Berlinu, prenosi DPA.

– Nismo uspeli da napravimo zajedničku evropsku kuću sa Rusijom. Propao je i naš pristup uključivanja Rusije u zajedničku bezbednosnu arhitekturu – naveo je.

Štajnmajera su poslednjih nekoliko dana kritikovali zato što se do sada nije izjašnjavao o svojim pogrešnim procenama, posebno iz vremena kada je bio ministar spoljnih poslova. Nemački predsednik je kazao da je za rat odgovoran ruski predsednik Vladimir Putin.

– Ne treba sebi da je pripisujemo. Ali to ne znači da ne moramo da preispitujemo stvari u kojima smo pogrešili – ukazao je.

Advertisements

Štajnmajer je rekao da je njegova procena bila da Putin neće hteti da prihvati potpunu privrednu, političku i moralnu propast svoje zemlje zbog svog “imperijalnog ludila.”

– Pogrešio sam, kao i drugi – ocenio je Štajnmajer i naglasio da sa Rusijom na čijem je čelu Putin “neće biti povratka na stanje od pre rata.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *