Šabić podneo krivične prijave zbog Vučićevog pisma penzionerima

Šabić podneo krivične prijave zbog Vučićevog pisma penzionerima

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je krivičnu prijavu protiv NN službenog lica u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, jer je neovlašćeno saopštio Srpskoj naprednoj stranci (SNS) podatke o korisnicima starosnih, invalidskih i porodičnih penzija.

Prijava je podneta Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Povereniku se obratilo više penzionera kojima je poštom stiglo pismo adresirano na njih, koje je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa oznakom SNS na koverti. Poverenik je pokrenuo postupak nadzora prema Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, predsedniku Srbije i SNS. Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje nije odgovorio na zahtev poverenika da se izjasni da li je učinio dostupnim SNS, predsedniku Srbije ili trećem licu podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija, niti da odgovori koji je pravni osnov za ustupanje tih podataka.

Nije to učinio ni posle urgencije, sve do dana podnošenja ove krivične prijave, zbog čega će protiv odgovornih lica u Fondu poverenik podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Generalni sekretarijat predsednika Republike odgovorio je povereniku da uopšte nije obrađivao, odnosno pribavljao predmetne podatke, dodaje se u saopštenju. Poverenik je radi provere autentičnosti sadržine dokumenta dostavljenog od pošiljaoca, koji je želeo da ostane anoniman, zatražio izjašnjenje od „Pošte Srbije“, koja je potvrdila da ju je SNS obavestila o planiranoj otpremi oko milion i sedamsto hiljada pošiljaka adresovane direktne pošte.

Advertisements

Budući da navedeni broj odgovara ukupnom broju korisnika penzija u Srbiji, a da se lični podaci tolikog broja lica ne mogu pribaviti na način opisan u izjašnjenju SNS, Poverenik je podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Danas