SAD optužile Kubu za napad na diplomate usmerenim radio frekvencijama

VAŠINGTON – Vlada SAD je optužila danas Kubu da usmerenim radio frekvecijama izaziva misteriozne simptome kod američkih diplomata u ambasadi u Havani i na još nekim mestima.

U saopštenju Nacionalne akademije nauka navodi se da se simptomi mogu dovesti u vezu sa usmerenim, pulsirajućim radio frekvencijama kojima su izložene američke diplomate, javlja Rojters.

Određeni broj američkih diplomata imao je simptome kao što su glavobolja, mučnina, vrtoglavica i druge neobjašnjive simptome, nazvane „Sindrom Havana” o tome se već duže vreme spekuliše. Današnji izveštaj označava prvo zvanično objašnjenje Vašingtona o ovoj pojavi, iako neubedljivo.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u oktobru da je vlada „upotrebila značajne resurse” nastojeći da reši ovu misteriju nepoznatih simptoma koje je imalo više od 40 američkih diplomata u periodu od 2016. do 2018. godine.

Advertisements

Stejt department je u junu 2018. godine saopštio da je naredio povratak sa dužnosti nekoliko diplomata i Gandžua u Kini, zbog bojazni da su imali slične, misteriozne simptome, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *