“SA NAMA SU RATOVALI I SRBI” Ispovest ruskog plaćenika: Komandant Davor je UZIMAO SVU ZARADU, a sunarodnicima davao mrvice

Jedan pripadnik zloglasne plaćeničke vojske “Vagner” objavio je memoare i dao intervju u kojem je prvi put pod pravim imenom opisao kako je izgledao njegov posao – ratovanje u Siriji.

Privatna ruska vojna kompanija “Vagner”, koja je 2015. godine ušla u rat u Siriji i od tada učestvovala u desetak lokalnih sukoba u inostranstvu, svo ovo vreme ostaje vrlo zatvorena i poverljiva formacija – uprkos tome što je poginulo na stotine plaćenika i što je bila umešana u direktne sukobe sa američkom vojskom. Brojni dokazi ukazuju na to i da ima veze sa Kremljem.

Sajt “Meduza” je uspeo da pronađe osobu koja je o svemu tome prva pričala pod svojim imenom – to je Marat Gabidulin, koji je prešao put od običnog vojnika do komandanta izviđačke čete.

Za četiri godine službe Gabidulin, poznat pod ratnim imenom “Martin” je uspeo da u tajnosti primi državnu nagradu, preživi tešku povredu i napiše svoje memoare pod nazivom “U istu reku dva puta” – kako tvrdi, potpuno dokumentarne: izmenjena su samo neka imena.

Gabidulin je u intervjuu rekao na čemu se zasnivaju njegovi memoari, kako je odlučio da ih objavi pod svojim imenom i zašto se nada da će objavljivanje ove knjige “urazumiti” navodnog vlasnika kompanije “Vagner” PMC Jevgenija Prigožina, biznismena poznatog i kao “Putinovog kuvara”.

Vladimir Putin i Jevgenj Prigožin FOTO: TANJUG / AP, PROFIMEDIA / RAS SRBIJA
Vladimir Putin i Jevgenj Prigožin

Kako je rekao, ranije je imao vojna iskustva i sanjao je da od toga napravi karijeru, pa ga je jedan prijatelj odveo u kancelariju “Vagnera”.

U bazi u Molkinu su ga testirali na poligrafu, gde im je priznao da je imao veze sa “podzemljem” i da je jednom pucao na jednog člana lokalne vlasti. Dobio je posao.

– 1. aprila 2015. godine potpisao sam sporazum sa Euro Polisom (ruska korporacija koja je imala udela u nafti i gasu u Siriji, prim.aut) i bio sam upisan u osoblje, i odmah mi se svidela njihova otvorenost i direktnost. Niko nije krio moguće posledice, iskreno su rekli: “Momci, predodređeni ste za rat tamo gde postoje interesi naše države. Pripremite se za to da sve ovo može da ispadne veoma loše. Smrt”.

Tako je otišao u Siriju gde je odmah bilo jasno da njegov posao nije samo čuvanje naftovoda.

– Postao sam vojnik i polako, polako napredovao, na kraju vodio izviđačku četu. Moji momci su dejstvovali na prvoj liniji borbe, a jedan vod je vršio izviđanje uz pomoć dronova i drugih tehničkih sredstava.

Knjigu je rešio da napiše kada je teško ranjen u Palmiri 2016. godine. Ležao je u bolnici sa telom punim šrapnela.

– Granata mi je eksplodirala iza leđa i svi fragmenti su ušli u moja leđa. Bam! U početku sam samo želeo da sve zapišem kako ne bih ništa zaboravio: to je za mene bila ozbiljna prekretnica. Želeo sam da živim ostatak svog života maksimalno. I zatim mi se javila još jedna potreba: da prenesem ljudima da je na temu PMC-a došlo do potpune obmane vojske i političara. Ceo svet zna, a oni kriju istinu od svojih ljudi. Da li je to normalno? – pitao se on.

On se sprema da objavi knjigu, ali ne pod svojim imenom već pseudonimom “Deda Martin”.

– Ovaj pseudonim za mene je (navodni vlasnik kompanije “Vagner” PMC Jevgenij) Prigožin izmislio. “Martin” je ime mog alter ega iz knjige, a “Deda” je moje ratno ime. Tako su me zvali jer sam (u svom vodu) bio najstariji: ipak sam 1966. godine i imao već prosedu bradu – rekao je on.

“Srpski komandant sve uzimao za sebe”

Kako je rekao, vojnici su prestali da veruju komandantima jer su ih tretirali kao “topovsko meso” ali i ne samo to – uzimali su im od plata.

– Od 2018. godine, neki komandanti su uzimali za sebe i do polovine bonusa dodeljenog za ceo odred, a ostatak – mrvice – delili su borcima. A u međunarodnom vodu, u kojem su bili i Srbi, a (srpski plaćenik) Davor (Savičić, prim aut.) bio je na čelu svega, još 2015. godine momci su bili naterani da mu plaćaju. Davor je uspeo da im usadi ideju da su u Rusiju stigli na njegov račun. “A bez mog pokrivanja bićete vraćeni u Srbiju. Dakle, 50 (hiljada) rubalja sa svake isplate – men” – rekao je Gabidulin.

Prema pisanju ruskih nezavisnih medija, veruje se da “Vagner” ima i svoju srpsku jedinicu, koju je navodno, bar do kraja 2016. predvodio Davor Savičić zvani Elvis, Srbin rodom iz Doboja, nekadašnji pripadnik Srpske dobrovoljačke garde i JSO.

Savičić, inače državljanin Bosne i Hercegovine, kaže da živi u ruskom gradu Himki, gde radi na gradilištu, i poriče da ima ikakve veze sa “Vagnerom”. Međutim, “Fontanka” piše da ima dokaze da je Savičić nekoliko puta viđen u kampu za obuku u ruskom selu Molkino. O tome je izveštavao i BIRN.

“Prigožin mnogo greši”

Gabidulin je rekao da mu je Prigožin tražio da pročita knjigu.

– Još 2017. godine, kada sam radio kao njegov pomoćnik, upoznao se sa nacrtom. Prvo sam mu dao deo o Palmiri, ali pročitao je i zahtevao celu knjigu: “Sve što ste napisali, dajte ovde“. Polazio je od činjenice da zapravo nije znao mnoge stvari koje su se dešavale u Siriji – rekao je plaćenik.

Prema njegovim rečima, mnogi su zapravo krali novac od Prigožina, novac nije odlazio na vojnu opremu kako je on verovao.

– Mnogi su zaista krali novac od Prigožina – samo što on to nikada nije želeo da prizna. Nekako je imao divlje uverenje da mu ide dobro – rekao je on.

Prema njegovim rečima, prvi deo memora je dao Prigožinu, čija je pres služba prilično izmenila sadržaj, napravili su tri primerka pod nazivom “Vagner – uvod u Fausta” a navodno je jedan primerak dobio i Dmitrij Peskov.

– Da budem iskren, nemam pojma o čemu govorite. Knjigu sam dobio od Prigožina na poklon, ali to nije bilo 2017. godine, već mnogo ranije – i radilo se o orijentalnoj kuhinji – odgovorio je Dmitrij Peskov na pitanje “Meduze” o takvom poklonu.

Gabidulin je rekao da je pitao Prigožina kada će moći da objavi celu knjigu.

– Predložio je da se kasnije objavi u uobičajenom izdanju: “Uskoro će doći vreme – i mi ćemo objaviti vaše memoare”. Kada je vreme? Kada ovo nikog neće zanimati? Kad ste ovde već sve okrenuli naopako – i pomešaćete to tako da će biti teško shvatiti gde je istina, a gde izmišljotina? On Prigožin mi je mnogo pomogao u životu, pružio mi je lečenje nakon ranjavanja – to razumem, ali još uvek ne mogu da se savladam i da se složim sa onim što se dešava. Mislim da Prigožin pravi veliku grešku – rekao je Gabidulin.

Krvoločna četvorka

On se osvrnuo i na snimak plaćenika Vagner kako mučki ubijaju dezertere u Siriji.

Kako je rekao, zbog te “četvorice morona” svi misle da ceo Vagner čine krvoločne ubice.

– Ne možete da se zanosite tajnovitošću: zašto da se mučite kad ovo zna ceo svet? Ovu četvoricu sadista sada treba izvesti pred lice pravde – i na osnovu čega ćete to učiniti? Upravo ste rekli da “nisu tamo“! – rekao je on i dodao da je komandant Vagnera navodno sam naredio da se snimak objavi kako bi ostali dezerteri videli šta ih čeka.

Kako je rekao Prigožin mu je navodno rekao da bi knjigu trebalo da objavi 2022. godine.

Advertisements

– “Neophodno je pričati o plaćenicima, ali kasnije, 2022. godine”, rekao mi je on – rekao je Gabidulin, a na pitanje novinarke zašto 2022. godine odgovara: “Ne znam tačno. Tada verovatno niko nije očekivao da će doći do promena Ustava. I sada nije 2022, već je 2032. krajnji rok” – rekao je on.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *