Najavljena prva Povorka ponosa u BiH, organizatori očekuju podršku države

LGBT aktivisti iz cele Bosne i Hercegovine najavili su “Povorku ponosa” za 8. septembar o čemu su obavestili nadležne organe. Ovo će biti prva parada u BiH, a organizatori očekuju da će do septembra obezbediti podršku institucija, ali i građana.

Mirza Halilčević godinama zagovara prava LGBT osoba na ulicama Bosne i Hercegovine. Iako kaže ni mišljenje ove zajednice nije jedinstveno, on podržava ideju “Prajda”.

“Mislim da je osnažujuće, motivirajuće, jako bitno da se nađemo u tom zajedničkom prostoru jer su to izuzetno rijetki momenti. Prostor LGBT okupljanja je često skrajnut, na margini, vrlo je izmješten iz javnog prostora”, kaže Halilčević.

Za organizatore prve “Povorke ponosa” jedno od ključnih pitanja je bezbednost učesnika. Pre dve sedmice u Tuzli se održao festival Merlinka, koji je obeležio protest tzv. selefijske zajednice.

“Ono što povorka ponosa radi jeste da nasilje koje trenutno postoji nad LGBTI osoba iz nevidljive sfere stavlja u vidljivu sferu”, ističe Lejla Huremović, organizatorka “Povorke ponosa”.

Najavljena prva Povorka ponosa u BiH, organizatori očekuju podršku države
Screenshot

Zbog toga su, kažu organizatori, već danas o skupu obavestili MUP, ali i ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

Sama ruta kretanja Povorke još nije poznata, ali organizatori kažu da će zahtevaće da to bude u samom centru Sarajeva, gde se, kako kažu, održavaju i drugi slični skupovi.

Sa istim izazovima prethodnih godina suočile su se i sve susedne zemlje.

“U regiji se svugdje održavaju povorke ponosa, s tim da će se ove godine prvi put desiti i u Makedoniji i u BiH. Nama je zadovoljstvo da BiH dobija svoju prvu Povorku ponosa”, poručuje Dejana Bakić, organizatorka “Povorke ponosa”.

Mišljenja javnosti je podijeljeno. Vest o paradi na društvenim mrežama izazavala je lavinu komentara, uglavnom negativnih. S druge strane, građani Sarajeva koji su stali pred kamere umerenijeg su stava.

“Svako ima pravo da voli koga želi, ali nekim ljudima to smeta, tako da sam ja neutralna na tu temu”.

“Nisam razmišljala o tome, ne bih imala ništa protiv”.

“I podržavam i ne podržavam, svačiji izbor je njegov izbor”.

“Ništa ne mislim, neka se ljudi vesele”.

Stižu i prve reakcije političara, i to od Dragana Čovića iz HDZ-a.

“Kod nas se paradira stalno, nema se tu šta više oko toga razgovarati. Ako mene osobno pitate, pobornik sam apsolutno svih različitosti, bez bilo kakvih ograničenja. Ali svako od nas vjerovatno razmišlja i drugačije, i zbog našeg konzervatizma, tradicionalnog odgoja, i to treba uvažavati”, smatra Čović.

Iz LGBT zajednice mole da se uvaži da “Povorka ponosa” nije parada, već protest na kojem će učesnici skrenuti pažnju na loš položaj u zajednici.

Izvor: N1/ Aleksandra Tolj