SAOPŠTENJE SAVETA ZA MONITORING, LJUDSKA PRAVA I BORBU PROTIV KORUPCIJE Predsednik Opštine Ćuprija javno progoni pripadnika Grčke nacionalne manjine

Savet zahteva hitnu reakciju Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost najoštrije je osudio javno proganjanje Hristosa Aleksopulosa, pripadnika Grčke nacionalne manjine i nekadašnjeg direktora Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćurpriji, od strane Ninoslava Erića, predsednika Opštine Ćuprija.

Savet zahteva hitnu reakciju Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i nadležnog tužilaštva.

Generalni sekretar Saveta Mario Spasić navodi da je Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija, dana 14.11.2019. godine održao konferenciju za medije u kojoj se veći svoj deo zadržao na pominjanju lika i dela Hristosa Aleksopulosa, pripadnika Grčke nacionalne manjine i nekadašnjeg direktora Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji prema kome javno gaji netrpeljivost i to ne krije.

Spasić ističe da je u svom obraćanju, Erić u vezi Aleksopulosa izjavio sledeće:

“(Aleksopulos je) takoreći pobegao iz jedne države (misli na Grčku), došao u našu državu” i: “nadam se da će brzo i da pobegne i iz ove naše države i to mu preporučujem, da što pre ode iz naše države”.
Ovakvim javnim i nedopustivim istupom, predsednik Opštine Ćuprija je demonstrirao bezobzirno ponašanje i stavljanje meta i na Aleksopulosa i na njegovu porodicu i maloletnu decu, gde posebno napominjem i to da u ovakvom postupanju ima elemenata krivičnih dela Pretnje, Proganjanja i Izazivanja verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, za šta su zaprećene višegodišnje kazne zatvora”.

Advertisements

“Koristimo priliku da pohvalimo pisanu osudu Veroljuba Arsića, potpredsednika Narodne skupštine i kopredsedavajućeg parlamentarne Komisije za saradnju Srbije i Grčke i predsednika Poslaničke grupe prijateljstva sa Grčkom NSRS, koji je Eriću jasno poručio da je ovaj njegov javni istup krajnje neprimeren i nedostojan jednog predsednika opštine i da je potpuno skandalozno da na konferenciji za novinare iznosi pretnje jednom pripadniku Grčke nacionalne manjine, te da na taj način vrši krivična dela i ugrožava više nego prijateljske odnose koje Srbija ima sa Grčkom”, stoji u saopštenju Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije.

Izvor: alo.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *