Saslušani piloti JNA zbog bombardovanja Banskih dvora u Zagrebu

Saslušani piloti JNA zbog bombardovanja Banskih dvora u Zagrebu

Hrvatska je zatražila od Beograda da piloti JNA koji su bombardovali Banske dvore budu ispitani, jer kako tvrdi Hrvatsko tužlaštvo, njihov cilj je bilo ubistvo tadašnjeg predsednika Franje Tuđmana, objavila je danas Hina.

Saslušani piloti JNA zbog bombardovanja Banskih dvora u Zagrebu

Kako je objavljeno, u Specijalnom sudu u Beogradu u prisustvu tužioca iz Hrvatske u četvrtak, 27. decembra ispitani su general Ljubimir Bajić i pukovnici Slobodan Jeremić, Đuro Miličević, Ratko Dopuđa i Čedo Knežević.

Piloti se pred sudom nisu detaljno izjašnjavali jer nisu oslobođeni čuvanja vojne tajne, a posle ročišta njihovi branitelji su tvrdili da je sudija iskazao veliko nepoštovanje prema njihovim klijentima.

„Svi su se pozvali na obvezu čuvanja vojne tajne jer su u vreme dela koje im se stavlja na teret bili na visokim dužnostima tadašnje JNA ili su kao oficiri bili obvezani obavezom“, rekao je za Hinu advokat Dušan Bratić o saslušanju.

On je kazao i da sudija nije okrivljenima i njihovim braniocima dozvolio da pročitaju krivičnu prijavu Hrvatske s prilozima, a potom je povodom izjava da je njihov jezik srpski jezik, a pismo ćirilično, kao i da će dati iskaz sudu svoje države i naroda, sudija sve vreme imao upadice, komentare neprimerene sudiji i sudu.

Bratić je najavio da će se obratiti predsedniku Višeg suda, Visokom savetu sudstva i drugim nadležnim državnim organima, kako bi zaustavili takvo „od zakona odmetnuto ponašanje i postupanje i preduzeli druge odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti“.

Protiv šestorice bivših visokopozicioniranih pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane JNA, od kojih su petorica srpski državljani, u Hrvatskoj su podnete krivične prijave zbog raketiranja Banskih dvora u Zagrebu u oktobru 1991.

Oni se sumnjiče za pokušaj ubistva predstavnika najviših državnih vlasti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da su učestvovali u planiranju, organizaciji i izvršenju vazdušnog napada na Banske dvore u vreme kada su se tu na sastanku nalazili tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, predsednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić i predsednik savezne vlade Ante Marković.

Izvor: Danas