Spaseni putnici sa kruzera kod obala Norveške (VIDEO)

Spaseni putnici sa kruzera kod obala Norveške (VIDEO)

Osam osoba povređeno je, a troje je u kritičnom stanju, prenosi BBC pozivajući se na NRK.

Na kruzeru “Viking skaj” najviše je bilo Britanaca i Amerikanaca.

Pet helikoptera i nekoliko spasilačkih brodova je učestvovalo u spasavanju tokom cele noći, a jedan od brodova je imao problem s motorom, pa su dva helikoptera preusmerena na spasavanje posade tog broda.

Norveški meteorološki institut saopštio je da su vremenski uslovi veoma nepovoljni, s talasima koji su dostizali i 10 metara.


“Ručali smo kad je brod počeo da se trese. Nameštaj je počeo nekontrolisano da leti po brodu. Prozori su bili razbijeni, voda je počela da nadire u brod”,”, kaže Džon Čeri, jedan od putnika evakuisanih helikopterom i dodaje

Taj put helikopterom bih radije da zaboravim. Nije bilo uopšte prijatno”.

Džanet Džejkob kaže da je “Bilo zastrašujuće. Oluja je bacala brod kao da je šibica. tako neto nikada nisam videla. Padale su ploče sa plafona. Počela sam da se molim za spas svih nas. Put helikopterom bio je užasan”, rekla je.

Advertisements

Ribar Jan Erik Fiskerstrand, čiji je brod među prvima priskočio u pomoć kruzeru, kaže da su minute nedostajale do katastrofe. Da nisu upalili motor i pričvsrstili sidro, kaže, udarili bi u stene i razbili se.

Brod pripada “Viking okean kruzes”, delu “Viking kruzes grupe” norveškog milijardera Torstajna Hagena. Na brodu je bilo 915 putnika (ostalo su bili članovi posade), a većinom su turisti iz SAD i Velike Britanije. Posada je tokom večeri uspela da pokrene jedan od četiri glavna motora i usidriti brod nešto dalje od obale. Brod bi trebao da bude prebačen u jednu od luka.

Spaseni putnici sa kruzera kod obala Norveške (VIDEO)