Malagurski: Kad predsedniku SAD padne rejting on započne negde rat da bi dobio na popularnosti

“Težina lanaca (prvi deo)” je, kako je objasnio Malagurski, dokumentarac o uzrocima raspada Jugoslavije, otcepljenju Kosova, ratovima na području bivše Jugoslavije devedesetih godina, ulozi SAD, NATO i EU u procesu raspada Jugoslavije.

Nakon prikazivanja filma publika je imala prilike da razgovara sa režiserom kako o samom filmu tako i NATO bombardovanju SRJ, a Malagurski je kazao da je najbolji odjek na svoje delo doživeo upravo u Beču.

U publici je bio veliki broj Austrijanaca, koji su se interesovali za poglede mladog režisera na bombardovanje, koje su, takođe, okarakterisali kao zločin.

Malagurski je ukazao da je usled NATO agresije došlo do porasta malignih oboljenja u Srbiji, pošto je zapadna alijansa koristila osiromašeni uranijum, a ujedno i gađala hazardne mape, čime je izazvala ekološke katastrofe.

Prema njegovim rečima, NATO bombardovanje SRJ bilo je kriminalno delo, jer je postojala genocidna namera, što pokazuje odabir ciljeva.

“Vrlo je važna preko ovakvih filmova edukucija ljudi na zapadu, a tako i u Austriji. Stavovi Austrijanaca nose određenu težinu. Veoma je bitno da se zna šta se dogodilo, koje su vlade učestvovale, i da građani zapada znaju da su njihovi političari pristali da bombarduju Jugoslaviju osiromašenim uranijumom, sa namerom da truju jednu prelepu zemlju”, kazao je on.

Malagurski: Kad predsedniku SAD padne rejting on započne negde rat da bi dobio na popularnosti
Malagurski: Kad predsedniku SAD padne rejting on započne negde rat da bi dobio na popularnosti
Foto: tanjug

Malagurski je ocenio da su SAD, kako smatraju njeni građani najbolji u svemu u svetu, daleko iza mnogih zemalja po pitanju zdravstvene zaštite, obrazovanja i slično, ali zato prednjače po pitanju vojnog budžeta.

Kazao je da kada američkom predsedniku padne rejting on započinje negde rat da bi dobio na popularnosti, ističući da u Americi vlada imperijalistički mentalitet.

“SAD su najveći agresor na svetu i nadam se da će to da se promeni u budućnosti”, rekao je Malagurski.

Sećanje na žrtve NATO agresije biće nastavljeno danas simpozijumom pod nazivom “20 godina od NATO bombardovanja, ima li Balkan budućnost?”.

Na simpozijumu će učestvovati Germinal Civikov bugarsko holandski germanista i autor knjiga o ratu u Jugoslaviji i sudskom procesu protiv Slobodana Miloševića, koji je vođen u Hagu, Ivan Pernar poslanik u hrvatskom Saboru i kritičar EU i NATO, Slobodan Reljić, novinar, sociolog i bivši glavni i odgovorni urednik uglednog srpskog nedeljnika “NIN” i Kurt Grič, austrijski istoričar i autor knjige “Rat za Kosovo, istorija pozadine i posledice”.

Nakon izlaganja predviđena je diskusija sa Volfgangom Petričem, bivšim izaslanikom EU za Kosovo, glavnim pregovaračem na pregovorima o Kosovu vođenim u Rambujeu i bivšim Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i Hanes Hofbauerom izdavačem, publicistom i autorom brojnih knjiga o istočnoj Evropi i Balkanu.

U prostorijama Austrijskog saveza sindikata gde se održava ovaj dvodnevni skup u organizaciji SPKD “Prosvjeta” iz Beča postavljen je “Zid plača” na kome su prikazane fotografije ruševina i žrtava NATO bombardovanja SRJ.

Nakon simpozijuma biće organizovano okupljanje na trgu na kojem se nalaze sedište predsednika i vlade Austrije, odakle će povorka krenuti ka centralnom trgu Štefansplac, gde su poslednje dve decenije svake godine 24. marta organizovani pomeni žrtvama NATO agresije.

David Štokinger iz Austrijsko srpskog pokreta solidarnosti ističe da je 20 godina nakon NATO agresije protiv SRJ važnije nego ikada da se podseti na ta dešavanja i prekine utemeljeni narativ “loših” i “dobrih” i označe se stvarni krivci.

“To je još važnije ako se sagleda i aktuelno ponašanje zapadnih velikih sila u svetu danas. Zato pozivamo na simpozijum i skup sve ljude koji se protive imperijističkim ratovima i koji se zalažu za mir i podržavaju austrijsku neutralnost”, poručio je Štokinger koji je zajedno sa brojnim mirovnim aktivistima i predstavnicima srpske zajednice demonstrirao u centru austrijske prestonice 78 dana 1999 godine, za vreme trajanja NATO bombardovanje SRJ.

Tanjug