Spomenik na Tašmajdanu: Večna zahvalnost patrijarhu Pavlu

Spomenik na Tašmajdanu: Večna zahvalnost patrijarhu Pavlu

Spomenik nekadašnjem poglavaru SPC biće u četvrtak otkriven na Tašmajdanu. Maleš: Namera mi je bila da prikažem njegovo duhovno biće

Spomenik na Tašmajdanu: Večna zahvalnost patrijarhu Pavlu

SPOMENIK patrijarhu Pavlu u utorak je postavljen nadomak Crkve Svetog Marka na Tašmajdanu, a u četvrtak će biti svečano otkriven. Statua vajara Zorana Maleša, izlivena u bronzi u livnici Janković, predstavlja sedeću figuru voljenog patrijarha koja deluje kao da lebdi.

Autor je model statue oblikovao u glini tokom proteklog leta, kao učesnik kikindske kolonije “Tera”.

– Ideja je bila je da patrijarha Pavla predstavim u činu molitve, u sedećem položaju skrštenih ruku, kako se moli za sve nas – objasnio je za naš list Maleš, kome je 44. naslednik na tronu Svetog Save umetnička preokupacija gotovo celu deceniju.

Pre osam godina, u Nacionalnoj galeriji u Beogradu, Maleš je priredio izložbu na kojoj su bila predstavljena upravo dela posvećena u narodu omiljenom patrijarhu, slike, skulpture i grafike. Jedna od izloženih skulptura zapala je za oko gradskim menadžerima, koji su od umetnika tražili da na osnovu nje izradi spomenik koji će od sad krasiti Tašmajdanski park.

– Želeo sam da spomenik ne bude klasičan. Utisak da patrijarh Pavle lebdi postigao sam upravo time što se u tom sedećem, molitvenom položaju ne oslanja na neko postolje – pojašnjava vajar, koji izražava zahvalnost Nacionalnoj galeriji na saradnji, te “Atlas grupi”, koja je ovaj, 50.000 evra vredan poduhvat finansirala.

Visina samog spomenika je metar i osamdeset centimetara, a s postamentom – dva metra i dvadeset centimetara, jer po sudu autora “ne bi bilo primereno da on bude monumentalnih dimenzija”:

– Sam patrijarh Pavle nije bio naročito visok čovek, a izrazito veliki spomenik ne bi bio ni u skladu sa njegovom skromnošću – kaže vajar, čija je namera bila da predstavi duhovno biće patrijarha koga su mnogi smatrali živim svecem.

ODBOR

PODIZANjE spomenika na Tašmajdanu blagoslovio je patrijarh Irinej, a u odboru za njegovo podizanje su episkop Stefan, gradski urbanista Milutin Folić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović. Spomenici pokojnom poglavaru Srpske pravoslavne crkve, otkako se upokojio 15. novembra 2009. godine, podignuti su u Leposaviću, Bajinoj Bašti i Trebinju.

Izvor: Novosti