Sud kaznio načelnika policije u Čačku jer nije pomogao izvršiteljima!

Sud kaznio načelnika policije u Čačku jer nije pomogao izvršiteljima!

Čačak — Privredni sud u Čačku kaznio je načelnika Policijske uprave u tom gradu Draška Darijevića kaznom od 100.000 dinara.

Darijević je kažnjen zbog “neodgovarajućeg postupanja policije u slučaju prinudnog izvršenja nad pogonom ‘Kuglična vretena’ čačanske Fabrike reznog alata (FRA)”.

Sud kaznio načelnika policije u Čačku jer nije pomogao izvršiteljima!

Sudski izvršitelji pokušali su 25. februara, 14. put za redom, uz asistenciju policije da prinudno preuzmu pogon FRA zbog duga fabrike od 1,5 miliona dinara prema jednoj privatnoj čačanskoj firmi, koji je sa kamatama narastao na 4,6 miliona dinara, što su radnici sprečili tako što su odbili da napuste radna mesta.

Privredni sud u istom rešenju, koje je potpisala sudija Dragica Urošević, a u koji je agencija Beta imala uvid, nalaže načelniku čačanske policije da preuzme neophodne mere kako bi se prinudno izvršenje nad pogonom “Kuglična vretena” sprovelo 27. marta.

Privredni sud kaznio je novčanom kaznom od po 10.000 dinara i 53 radnika FRA zato što nisu dozvolili 25. februara sudskim izvršiteljima da uđu u posed pogona za proizvodnju kugličnih vretena.

Radnici su zbog te kazne protestovali u utorak, 19. marta, ispred Privrednog suda i najavili žalbe na rešenja o kazni, kao i da će tražiti izuzeće sudije Dragice Urošević koja je donela rešenja o novčanoj kazni radnika.

Predstavnici fabričkih sindikata, Industrijskog i Nezavisnog, ocenili su da je Privredni sud “prekoračio ovlašćenja” time što je kaznio radnike kao fizička lica koja, prema njihovoj oceni, samo rade na svojim radnim mestima i štite i brane fabričku imovinu, kao i interes države, jer je taj pogon FRA označen kao objekat od strateškog značaja za odbrambenu industrju.

Sudski izvršitelji su do sada 14 puta pokušavali da, uz asistenciju policije, prinudno preuzmu pogon za proizvodnju kugličnih vretena, ali su radnici to svaki put sprečili mirnim protestom pored svojih radnih mesta i ispred ulaznih vrata pogona.

Menadžmet fabrike je kupcu objekta pre sedam meseci dostavio ponudu kojom bi bio obeštećen, ali on je tu ponudu odbio i insistira na izvršenju.

Fabrički sindikati i radnici ističu da se imovina fabrike koja vredi oko 200.000 evra prodaje za dug od 40.000 evra i apeluju na nadležne da se izmeni Zakon o izvršenju kako se imovina građana i firmi ne bi prodavala “ispod svake cene”.

Advertisements

Predstavnici sindikata navode da je pogon “Kuglična vretena” Fabrike reznog alata od značaja za odbrambenu industriju o čemu postoji rešenje Ministarstva odbrane iz 2017.

Sud kaznio načelnika policije u Čačku jer nije pomogao izvršiteljima!

Beta