Sutra je “DAN D” u Skoplju: Zbogom Makedonijo…

Sutra je “DAN D” u Skoplju: Zbogom Makedonijo…

Sutra je “DAN D” u Skoplju: Zbogom Makedonijo…

Makedonski parlament odlučuje u ponedeljak o ratifikovanju sporazuma sa Grčkom kojim se predviđa preimenovanje zemlje u “Republiku Severnu Makedoniju”.

Sutra je "DAN D" u Skoplju: Zbogom Makedonijo...
Ilustracija Balkanska, Foto: Ana Stošić, Pixabay

Veliki izazov očekuje premijera Zorana Zaeva koji je taj sporazum sklopio u junu sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom. Uz podršku stranaka albanske manjine (20 do 25 posto na 2,1 miliona stanovnika), njegova koalicija ne raspolaže većinom od dve trećine za amandman Ustavu.

Zato Zaev mora “uveriti” na bilo koji način desetak poslanika opozicije da treba ignorisati volju građana Makedonije, iskazanu bojkotom nedavnog referenduma.

Od proglašenja nezavisnosti svog suseda 1991., Grčka smatra da se ime “Makedonija” može odnositi samo na njenu severnu pokrajinu oko Soluna. Stavlja veto na ulazak te male balkanske zemlje u NATO i blokira pregovore o prijemu u Evropsku uniju.

Referendum 30. septembra, koji je makedonska vlada zamislila kao “konsultativni”, dao je jasan odgovor da Makedonci jesu Makedonci i da je njihova država Makedonija, te samim tim i osporio politički legitimitet Zoranu Zaevu.

Koliko opozicionih zastupnika će uspeti da “ubedi” Zaev da odricanje od imena i srljanje u NATO-EU čeljusti neće dovesti do zatiranja i države i imena i makedonske nacije, ostaje da se vidi u danu koji je pred nama.

Sutrašnjim “danom D”, a pošto znamo da su svi balkanski narodi prepuni jeftinih političkih prostitutki i trgovaca, i da će Zaev prikupiti potrebnu većinu za svoju sumanutu akciju, na žalost, prisustvujemo nestajanju jedne male, a velike države i jednog ponosnog i hrabrog naroda, za koji su nacistički neokolonizatori 21. veka namenili sudbinu Inka, Maja, Indijanaca…

Advertisements

Jako bi voleli da se sutra desi nešto neočekivano i da pogrešimo, međutim, iskustvo nam govori da možemo samo reći još večeras; zbogom Makedonijo…

Balkanska