SAD prekinule saradnju s Berišom i Čekuom

SAD prekinule saradnju s Berišom i Čekuom

PRIŠTINA – Sjedinjene Američke Države prekinule su kontakte s ministrom Kosovskih bezbednosnih snaga Rustemom Berišom i njegovim zamenikom Agimom Čekuom, objavio je prištinski list „Koha ditore”, navodeći da je saradnja prekinuta zbog afere s preuveličavanjem i falsifikovanjem broja pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

SAD prekinule saradnju s Berišom i Čekuom
Foto: EPA

Prištinski list navodi da je saradnja s Berišom i Čekuom prekinuta nakon objavljivanja optužnice u slučaju veterana OVK, prenosi Tanjug.

„Američka administracija, ambasada SAD (u Prištini) i vojna komponenta, prekinula je saradnju i komunikaciju sa ministrom Berišom i zamenikom ministra Čekuom, nakon izdavanja optužnice protiv njih u slučaju ‘Veterani’. To je standard koji Amerikanci primenjuju u vezi sa svakim visokim zvaničnikom optuženim za krivično delo korupcije”, naveo je izvor „Kohe” iz vlade u Prištini.

Isti izvor je dodao da se „službena komunikacija sa njima neće odvijati sve dok su pod optužnicom”.

Advertisements

List navodi da potvrdu vesti ima i iz izvora u ambasadi SAD u Prištini, ali i ministarstva nadležnog za Kosovske bezbednosne snage.

Istovremeno, delegacija tog ministarstva, koju predvode zamenik ministra Burim Ramadani i komandant Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) Rahman Ram, boravi u poseti američkom Senatu i Stejt departmentu.

SAD prekinule saradnju s Berišom i Čekuom