Debakl saveznika Angele Merkel na izborima u Bavarskoj!

Debakl saveznika Angele Merkel na izborima u Bavarskoj!

Hrišćansko-socijalna unija (CSU), bavarska sestrinska stranka demohrišćana nemačke kancelarke Angele Merkel, zabeležila je na danas održanim pokrajinskim izborima u Bavarskoj najgori rezultat od 1950. godine.

Rojters prenosi da su glasovi CSU otišli ultradesnici što je korak unazad koji bi nosio rizik širenja podela unutar aktuelne nemačke vlade sklone krizama.

Navodi se da je, prema izlaznim anketama koje je objavila nemačka državna televizija ARD, CSU osvojila 35,5 odsto glasova i time izgubila apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu tek po drugi put od 1962, što je ishod koji će sigurno podstaći unutarstranačke borbe u stranci koja po oceni Rojtersa već predstavlja teškog partnera za Merkelovu u Berlinu.

Na drugom mestu prema izlaznim anketama je ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD) koja po prvi put ulazi u bavarski parlament.

Rojters navodi da to znači da će CSU morati da formira koalicionu vladu, što je po oceni agencije poniženje za stranku koja je navikla da vlada sama.

Advertisements

Kako je Dojče vele napomenuo u subotu, ukoliko padne lokalna vlast demohrišćana i Zelenih, jesen će za nemačku kancelarku Angelu Merkel zaista biti olujna.

Debakl saveznika Angele Merkel na izborima u Bavarskoj!

Tanjug