Sutra opšti izbori u BiH, počela izborna tišina

Sutra opšti izbori u BiH, počela izborna tišina

SARAJEVO – U Bosni i Hercegovini će sutra biti održani izbori, osmi po redu na svim nivoima vlasti od proglašenja nezavisnosti te države 1992. godine.

Sutra opšti izbori u BiH, počela izborna tišina
Foto: Pixabay/ blusch

Predizborna tišina počela je jutros u 7:00 sati, i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 19:00 časova.

Izbori će biti sprovedeni bez prethodne promene Izbornog zakona, koji je, inače, proglašen neustavnim, što ove izbore, prema oceni stručnjaka, svrstava u najnezvesnije od završetka rata.

Osim neizmenjenog izbornog zakonodavstva, tamošnji mediji kao problem navode i biračke spiskove koji nisu prečišćeni, pa je u njima i veliki broj umrlih ili raseljenih.

Upozoravaju i da su najveće zloupotrebe moguće prilikom glasanja u inostranstvu.

Takođe, ovi izbori kao i prethodni se održavaju bez sprovedene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, pa predstavnici nacionalnih manjina neće moći biti da budu birani prvenstveno za članove Predsedništva BiH i delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, na indirektnim izborima koji se sprovode nakon opštih.

Poslednje istraživanje o izlaznosti na predstojeće izbore pokazalo je da će ona biti manja u odnosu na sve dosadašnje, do 50 odsto.

Odziv na opštim izborima 1996. godine bio je 83 odsto.

Mladi u biračkom spisku BiH čine jednu petinu, a apstinenata je gotovo 50 odsto.

U postojećim okolnostima procenjuje se realnim da BiH novu vlast nakon izbora dobije do proleća naredne godine.

Za izbore su se prijavile 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata.

U Centralnom biračkom spisku, sa stanjem na dan 23. avgusta 2018, u BiH je upisano 3.278.908 građana sa pravom glasa.

Broj registrovanih glasača u Federaciji BiH bio je 2.092.336, a u Republici Srpskoj 1.260.597.

Deo regionalnih medija smatra da bi nakon izbora mogla da usledi velika politička kriza u celoj državi, a pre svega u Federaciji BiH.

Foto: Pixabay/ rusmirgadzo

Inače, opšta ocena posmatrača i predstavnika međunarodne zajednice je da predizborna kampanja bila razočaravajuća, budući da nije bilo razgovora o pitanjima koja su zaista važna za građane kao što su ekonomija i vladavina prava.

Ocenjeno je i da građanima nedostaje politička stabilnost, vladavina prava, izgledi za posao, pouzdana infrastruktura, kvalitetno zdravstvo i mnogo drugih stvari koje Evropljani često uzimaju zdravo za gotovo.

Građani BiH biraće u nedelju članove Predsedništva BiH, predstavnike za Predstavnički dom BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Predsednika Republike Srpske, Potpredsednik Republike Srpske i predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za Skupštine kantona u Federaciji BiH.

Na izborima za članove Predsedništva BiH, biraju se tri člana, po jedan iz svakog konstituivnog naroda. Mandat članova Predsedništva BiH traje četiri godine.

Za Predsedništvo BiH prijavljeno je 15 kandidata:

Šest kandidata iz reda bošnjačkog naroda: Mirsad Hadžikadić (Mirsad Hadžikadić – Platforma za progres), Fahrudin Radončić (SBB BiH), Senad Šepić (Nezavisni blok), Šefik Džaferović (SDA), Denis Bećirović (SDP BiH) i Amer Jerlagić (SzBiH).

Pet kandidata iz reda hrvatskog naroda: Jerko Ivanković-Lijanović (NSRzB), Dragan Čović (HDZ BiH), Boriša Falatar (DF), Diana Zelenika (HDZ 1990) i Željko Komšić (DF).

Četiri kandidata iz reda srpskog naroda: Mirjana Popović (Srpska napredna stranka), Mladen Ivanić (koalicija Savez za pobjedu), Milorad Dodik (SNSD) i Gojko Kličković (Prva SDS).

Za predsednika i potpredsednike Republike Srpske prijavilo se ukupno 37 kadidata, od čega su 21 nezavisni kandidati.

Advertisements

Na izbornim listama će se naći imena 7.497 osoba koje žele biti deo vlasti.

Izvor: RTV