Svijanje četničko-julovskih gnezda na Dedinju

Svijanje četničko-julovskih gnezda na Dedinju

Bivši predsednik države Tomislav Nikolić i aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin žive u državnim vilama na Dedinju, dok se iz republičkog budžeta Maji Gojković, predsednici Skupštine Srbije, plaća kirija za stan u Beogradu. To pravo koriste još neki srpski političari koji obavljaju visoke državne funkcije i koji u svom vlasništvu nemaju nekretninu u prestonici.

Najviši funkcioneri Vlade Srbije i predsednik države imaju pravo da tokom vršenja svojih funkcija žive u državnim vilama, odnosno rezidnecijama, koje su uglavnom nalaze na Dedinju, u najelitnijem delu Beograda. Neretko je preseljenje srpskih zvaničnika u rezidnecijalne objekte i bezbednosno pitanje, pa odluku o tome mogu doneti i bezbednosne službe.

Nikolić ne želi da se iseli

To, svakako, nije slučaj sa bivšim predsednikom Tomislavom Nikolićem, koji uprkos odlasku sa visoke državne funkcije odbija da se iseli iz vile u Užičkoj 23, koja je Uredbom Vlade određena za rezidenciju predsednika Srbije.

U toj vili, površine od 800 kvadrata, živi sa suprugom Dragicom i, kako sada stvari stoje, nema nameru da se u skorije vreme iz nje iseli.

Izvesno je da Nikolić u slučaju iseljenja iz Užičke ne bi ostao na ulici, jer ima luskuzni stan od čak 194 kvadrata na Novom Beogradu.

Ta nekretnina se više zvanično ne vodi na njegovo ime, a spekuliše se da ju je prepisao na suprugu i da je tamo registrovanja njena fondacija. Prema informacijama “Blica”, samo za mesečno održavanje država plaća oko 5.000 evra.

Vulin u vili od 300 kvadrata

U državnoj vili na Dedinju sa porodicim živi i ministar odbrane Aleksandar Vulin. On se iselio iz stana od 107 kvadrata, vrednog blizu 250.000 evra, koji mu je, navodno, kupila tetka iz Kanade.

Vulin sada živi u Ulici Jevrema Grujića na Dedinju, u vili koju su koristili i prethodni ministri odbrane Bratislav Gašić i Dragan Šutanovac.

Novi dom ministra odbrane trostruko je veći od njegovog stana. Prostire se na oko 310 kvadrata, a ima i garažu od 59 kvadrata. U ovoj vili postoje tri spavaće sobe, dnevna soba, trpezarija, dva kupatila, terasa i podrumski prostor, kao i dvorište.

Svijanje četničko-julovskih gnezda na Dedinju
Ilustracija. Printscreen

Gojkovićevoj kirija za stan

Za razliku od njih, predsednica parlamenta Maja Gojković iskoristila je mogućnost da od Skupštine naplati kiriju za stan. Ona je do 2014. na posao putovala iz Novog Sada, da bi potom odlučila da iznajmljuje stan.

Kako su mediji pisali, ona je zakupila stan u jednoj zgradi na Novom Beogradu, ali nije poznato da li je i dalje na toj lokaciji. Iz skupštinskog budžeta Gojkovićeva svakog meseca za troškove zakupa stana dobija 35.000 dinara.

Kako piše u njenoj imovinskoj karti, ona ima dve nekretnine – stanove od 54 (nasledstvo) i 102 kvadrata (kupovina), a kako su mediji pisali, obe se nalaze u Novom Sadu.

Tominom direktoru više novca za zakup stana

U odnosu na Gojkovićevu, više novca za zakup stana u Beogradu dobija Nedeljko Tenjović, direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom i jedan od najvernijih saradnika Tomislava Nikolića. Njemu iz republičkog budžeta u te svrhe svakog meseca “legne” na račun 42.000 dinara.

Osim toga, Tenjović dobija i dodatnih 49.000 dinara naknade troškova za odvojen život od porodice.

Na njegovo ime trenutno se ne vodi nijedna nekretnina. Od momenta kada je kročio na srpsku političku scenu, Tenjović je u svom vlasništvu imao šestinu kuće od 66 kvadrata (do 2017) i polovinu stana od 44 kvadratna metra (od avgusta do novembra 2017), ali nije poznato gde. Od nepokretnosti sada ima samo zemljište i dva pomoćna objekta.

Vučić “Bokeljku” koristi samo za posao, Brnabić ostala u svom stanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da se useli u predsedničku rezidenciju u Užičkoj 23 (gde živi Tomislav Nikolić), pa i dalje živi u svom privatnom stanu na Novom Beogradu. Ipak, za službene potrebe i susrete sa visokim stranim zvanicama koristi vilu “Bokeljka”.

Za predsednika Vlade Srbije namenjena je vila u Tolstojevoj ulici na Dedinju, ali je premijerka Ana Brnabić ipak odlučila da ostane da živi u svom stanu, sve dok ” nadležne službe ne kažu drugačije”. I njena privatna nekretnina se takođe nalazi na Dedinju i ima površinu od 300 kvadrata.

Advertisements

– Predsednica Vlade živi u svojoj kući, istoj u kojoj je živela kada je ušla u Vladu 2016. godine kao ministarka državne uprave – rečeno je “Blicu” u kabinetu premijerke.

Izvor: Blic/ Nataša Latković