Tramp najavljuje nove carine Kini

Tramp najavljuje nove carine Kini

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa planira da u narednim danima objavi nove carine na kinesku robu u vrednosti od čak 200 milijardi dolara, navodi “Volstrit žurnal”, pozivajući se na izvore bliske ovom pitanju.

Time će, ocenjuju isti izvori, SAD dodatno pritisnuti Peking uoči razgovora na visokom nivou između dve strane koji su planirani kasnije ovog meseca.

Trampova odluka – koja treba da stupi na snagu u roku od nekoliko nedelja – ima za svrhu da Sjedinjenim Američkim Državama da veću moć u pregovorima s Kinom o tvrdnjama da Peking prisiljava američke kompanije da kineske partnere upoznaju sa vrednom tehnologijom kako bi, zauzvrat, mogle da posluju u toj zemlji, navodi WSJ.

Bilo kakvo uvođenje novih carina moglo bi da dovede do daljeg pogoršanja trgovinskih tenzija između SAD i Kine, ocenjuje Si-En-En.

Trampova administracija je već uvela carine od 25 odsto na kinesku robu u vrednosti od 50 milijardi dolara, a Tramp je rekao da je to neophodno kako bi se Peking kaznio za, kako je naveo, nepravednu trgovinsku praksu i krađu intelektualne svojine.

Kina, koja je optužila SAD za trgovinsko zastrašivanje, upozorila je da će ponovo uzvratiti carinama na još 60 milijardi dolara robe uvezene iz SAD, uključujući meso, kafu, nameštaj i auto-delove, napominje Si-En-En.

Advertisements

Agencije