Tramp neće kočiti napore Pariza oko Kosova

Poruku zvaničnika Stejt departmenta Filipa Rikera da su SAD spremne da se uključe u proces dijaloga Beograda i Prištine diplomate za Danas nezvanično komentarišu kao „direktnu reakciju“ Amerike na javnu inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona da se dve strane što pre vrate za pregovarački sto, što uključuje i Makronovo nastojanje da se u Parizu u septembru organizuje novi sastanak o Kosovu.

Naši sagovornici napominju da se ne očekuje da se administracija američkog predsednika Donalda Trampa „ponaša kao kočničar“ kada je reč o nastojanjima Evropljana, predvođenih Makronom, EU i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da „ožive posustale pregovore“ i da se u skorije vreme pronađe „održivo i primenljivo rešenje za Kosovo“.

„Stavovi Sjedinjenih Država o kosovskom pitanju suštinski se ne razlikuju od gledišta Francuske – i jedni i drugi smatraju da taj višedecenijski problem konačno treba da bude rešen, i da Srbija i Kosovo treba da se međusobno priznaju. Stoga, Vašington neće biti kamen oko vrata Parizu u narednoj fazi Briselskog dijaloga, iako Makron i Tramp različito gledaju na važne svetske teme, poput odnosa sa Iranom, svetske trgovine i klimatskih promena“, objašnjavaju predstavnici diplomatskih krugova.

List Blic objavio je da postoji mogućnost da će Francuska imenovati „specijalnog izaslanika“ u nastavku rešavanja kosovskog pitanja. Diplomatski izvori Danasa kažu da je moguće da će francuski izaslanik voditi „šatl diplomatiju“ na liniji Beograd-Priština, i da će se i Amerikanci „simultano uključiti“ u takav proces. U tom kontekstu, diplomate podsećaju da su Riker i drugi zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer u proteklih nekoliko meseci „aktivno ohrabrivali“ Beograd i Prištinu da se vrate razgovorima.

Filip Riker, vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zadužen za Evropu i Evroaziju, izjavio je za Glas Amerike da je napre potrebno da Beograd i Priština „zajedno odluče da su spremni da se vrate dijalogu“. Riker je precizirao da je o tome razgovarao sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, jer SAD žele da vide pomak.

Advertisements

– Ali to ne možemo da uradimo umesto vas. Kosovo i Srbija treba zajedno da odluče o tome da su spremni da se vrate dijalogu. Mi blisko sarađujemo sa partnerima u EU. Ja sam bio uključen u ranu fazu dijaloga koja je vodila ka Briselskom sporazumu, za koji mislim da je napravio veliku razliku u funkcionisanju života, uspostavljanju tempa i smanjenju tenzija u regionu u proteklih pet godina, kazao je američki zvaničnik, prenosi agencija Beta.

Trenutno najviši zvaničnik u Stejt departmentu koji je zadužen za Balkan istakao je i da veruje da na obe strane „postoji volja“ da se pronađe rešenje i tako doprinese stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana. „Ohrabrujem i Srbiju i Kosovo da nađu način i vrate se pregovorima, a imaće punu podršku SAD i naših partnera u Evropi da kroz dijalog dođu do konačnog sporazuma. Znam da to mogu“, poručio je Riker.

Potvrđeno saznanje Danasa

Agencija Tanjug objavila je da će evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han boraviti 25. i 26. jula u radnoj poseti Beogradu, gde će se, između ostalog, sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Time je potvrđeno nezvanično saznanje Danasa iz diplomatskih krugova, objavljeno u jučerašnjem izdanju našeg lista. Tanjug navodi da će Han u posetu Beogradu doći direktno iz Skoplja.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *