U kuću u Opovu ušle stotine smrdibuba! Prozori i zidovi od njih se gotovo nisu videli

U kuću u Opovu ušle stotine smrdibuba! Prozori i zidovi od njih se gotovo nisu videli

U jednu kuću u Opovu tokom noći ušlo je toliko smrdibuba da se pod, prozori i zidovi od njih gotovo nisu ni videli.

U kuću u Opovu ušle stotine smrdibuba! Prozori i zidovi od njih se gotovo nisu videli
Foto: Screenshot
Kada se vlasnica tog jutra probudila, ugledala je punu sobu smrdibuba. Kad je istrčala napolje, videla je da su skoro prekrile i fasadu kuće.
“Tog dana, kad sam pokušavala da ih pokupim i metlicom i usisivačem koji je na kraju izgoreo, napunila sam pet velikih vreća iz usisivača. Bacala sam ih u WC šolju i to se skoro zapušilo, jer nije mogla ni voda da ide iz vodokotlića”, ispričala je za RTS Nina Popadić Mitrović.
Ona je čitav dan skupljala “smrdljive Martine”  po kući, kupila je i razne preparate da bi ih uništila, a prozore i vrata je dodatno zaštitila. Zbog raznih isparenja, ali i straha, sledeću noć je prespavala u hotelu.
“Za vikend je duvao vetar i možda ih je on doneo. Kuća je na sunčanoj strani i možda ih je privukla svetlija boja fasade. Do uveče tog dana kuća je bila potuno crna sa sve četiri strane”, priča Nina.
Stručnjaci kažu da smrdibube nisu opasne po zdravlje ljudi, ali mogu naneti štetu povrtarima, jer se hrane lišćem. Ne podnose hladnoću i zato pred zimu traže utočište u toplim domovima da bi prezimile, jer u proleće polažu jaja iz kojih se legu nove larve.
“Ukoliko neko sad razmišlja da se mogu nečim tretirati zidovi i terase i da to ima dugoročni efekat, tako nešto ne postoji. Ne savetujemo hemijske tretmane, jer su to pesticidi koji nisu bezbedni za širu upotrebu”, rekla je Maja Sudimac, stručni saradnik Instituta “Tamiš” u Pančevu.
Autor:RTS, Izvor: 021