U Petrinji odložen Festival ojkanja, većina iz straha otkazala učešće

U Petrinji odložen Festival ojkanja, većina iz straha otkazala učešće

Treći festival ojkača, koji je u subotu trebalo da bude održan u Hrvatskom domu u Petrinji, odložen je za novembar ove godine, pošto je 12 od ukupno 13 prijavljenih grupa otkazalo svoje učešće, zbog protivljenja veterana poslednjeg rata koji su tražili njegovu zabranu ili izmeštanje.
Screenshot

Reč je o muzičkomdogađaju, najstarijoj vrsti pevanja u Hrvatskoj, koja je na zahtev te države uvrštena pre osam godina na Listu Uneska kao ugrožena nematerijalna kulturna baština kojoj je potrebna hitna zaštita.

Tzv. hrvatski branitelji, međutim, smatraju da festival može da se održi ali, kako kažu, ne u njihovom gradu, jer nije deo hrvatske tradicije.

S druge strane, Srpsko kulturno društvo (SKD) Prosvjeta i Srpsko narodno vijeće (SNV) saopštili su ranije da su Odbor za zaštitu kulturnog nasleđa Uneska izvestili o pokušajima da se zabrani festival ojkača i o pretnjama pripadnika udruženja veterana učesnicima, iako se radi o manifestaciji uvrštenoj na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

“Ova vrsta specifičnog pevanja proglašena je 2005. svetskom nematerijalnom kulturnom baštinom za područje Dalmacije, Like i dela Korduna, ali nikada nije bila tradicija Grada Petrinje i ne treba festival da bude održan u našem gradu. Kao prikladno mesto predlažemo obnovljene društvene domove u Jabukovcu ili Blinji, a ne ovaj Hrvatski dom”, kazao je predsednik Koordinacije Darko Dumbović.

Đurđa Bobinac, predsednica Udruge udovica tzv. hrvatskih branitelja, ponovila je da njen grad nije mesto ojkanja i u prilog tome iznela podatke o stradanjima Petrinje u Domovinskom ratu. Organizatori festivala su Srpsko kulturno-umetničko društva Prosvjeta iz Zagreba, odnosno pododbor tog društva u Petrinji. Oni su saopštili da se održavanje ove manifestacije odlaže zato što su neposredno nakon protesta veterana protiv ove manifestacije svoj dolazak otkazale dve grupe iz Srbije, a potom i 10 grupa iz BiH i Hrvatske.

“Zbog toga smo primorani da odložimo održavanje 3. Festivala ojkača u Petrinji u subotu 25. kolovoza (avgusta) 2018. godine za drugi, novi termin i to početkom novembra ove godine“, navodi se u saopštenju pododbora.

Navodi se i da je velika većina ljudi uplašena i ne usuđuje se, kažu, da dođu u Petrinju na Festival ojkača, pa ni oni koji žive u tom gradu zbog neugodnosti koje bi mogli da imaju zbog toga.

U Petrinji odložen Festival ojkanja, većina iz straha otkazala učešće

“Oni imaju informaciju da je 3. festival ojkača u Petrinji zabranjen, od Koordinacije udruženja proisteklih iz domovinskog rata i političkih stranaka desno orijentiranih HSP-a i ostalih njima sličnih iz Petrinje. Nastojali smo da ih razuverimo, ali strah i nesigurnost je prisutna i dalje”, navodi se u saopštenju.

Podseća se i da je dva sata pred održavanje 1. festivala, iz Koordinacije udruženje od tadašnje gradonačelnice, Svjetlane Lazić, zahtevano da otkaže šetnju kroz park i da se ne pojavljuje u ovorci.

Za vreme priprema i održavanja prva dva festivala, organizatori i izvodjači programa doživljavali su niz pretnji, kao i pritisaka na izvodjače i javnost. Kažu da su doživeli provokacije, vredjanja, pokušaj omalovažavanja, ružnih psovki upućenih izvodjačima, zastrašivanja, ometanja izvodjenja programa, čak i uništavanja imovine izvodjača, odnosno kamenovanje i razbijanje automobila učesnika 2. festivala iz BiH.

Policiju taj učesnik, navodi se, nije obavestio o tome iz straha, a troškove nastale od štete je sam platio, prenosi Portal 53. Koordinacija udruženja proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje usprotivila se održavanju i ovogodišnjeg 3. festivala ojkača u tom gradu samo zato što je organizator te manifestacije srpsko društvo.

Advertisements

Izvor: B92