U Srbiji od virusa Zapadnog Nila umrlo 25 osoba

U Srbiji od virusa Zapadnog Nila umrlo 25 osoba

U Srbiji je od posledica zaraze virusom Zapadnog Nila zaključno sa 4. septembrom umrlo 25 osoba, a do danas su registrovana 262 slučaja zaraze, objavio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Najviše slučajeva groznice Zapadnog Nila registrovano je na području Beograda (126), u Južnobačkom okrugu (46), Južnobanatskom (38), Podunavskom (14), Braničevskom (8), Zapadnobačkom, Sremskom i Kolubarskom po šest, Severnobanatskom (5), Srednjebanatskom (4), a u Mačvanskom, Zlatiborskom i u Raškom okrugu po jedan, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Instituta.

Prema uporednim podacima, 28. jula su u Srbiji bile evidentirane četiri žrtve groznice Zapadnog Nila, kada je bilo najmanje 60 zaraženih, dok je na osnovu preseka informacija od 26. avgusta do 1. septembra zabeležena 21 žrtva i 213 zaraženih.

Groznicu Zapadnog Nila ubodom prenose komarci, ovo virusno oboljenje je sezonskog katraktera, javlja se tokom leta, a prvi pacijenti uglavnom se registruju u drugoj polovini jula, dok je najviše obolelih obično u avgustu.

U zemljama EU do sada su zaraženi groznicom Zapadnog Nila registrovani u Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i Rumuniji.

Advertisements

Fonet