U Srbiji se jasno vidi krah Evropske unije, umesto entuzijazma tu su ruski uticaj i arapski projekti: Srećko Horvat u novom Nedeljniku

Balkan i bivša Jugoslavija postaju geopolitički zanimljivi, kaže u intervjuu Džeremiju Skejhilu, objavljenom u novom broju Nedeljnika, filozof Srećko Horvat. “Ali za ljude koji tu žive, situacija je zabrinjavajuća” navodi on.

“Posebno je interesantna Srbija. Tamo provodim dosta vremena, i u Srbiji se jasno vidi krah Evropske unije. Krah u smislu da Evropska unija više nije toliko atraktivna ovim državama kao što je bila pre deset godina. Jednostavno više nema entuzijazma. Umesto toga je tu ruski uticaj”, ispričao je Horvat i osvrnuo se na posetu Vladimira Putina Beogradu.

“Putin je nedavno posetio Beograd. Dočekalo ga je 100.000 ljudi, u predstavi koju je režirao Vučić, koji je praktično platio ljudima da se sliju u Beograd u tolikom broju. Ali Putin je došao zbog ‘Severnog toka“, i da proširi ruski uticaj. A s druge strane, Beograd se kao grad potpuno menja. Postaje novi Dubai. Imate nove nebodere. Imate Arape koji grade ružne projekte svuda po Beogradu. A onda je tu i Kina”, navodi Horvat.

Evropa više nije ujedinjena, smatra Horvat, jer predaje svoju infrastrukturu drugima umesto da ulaže u nju.

Advertisements

“Evropa samo još običnim Amerikancima izgleda lepo, kao Pariz i Rim u filmovima. Ali ono što se događa u Evropi imaće duboke posledice na Ameriku i na ostatak sveta. Ovde su počela dva svetska rata, ovde se dogodio krvavi raspad Jugoslavije”, naveo je Horvat.

Izvor: Nedeljnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *