U sukobima kod Tripolija poginula 21 osoba, vlast najavljuje kontra-ofanzivu

U sukobima kod Tripolija poginula 21 osoba, vlast najavljuje kontra-ofanzivu

Snage međunarodno priznate libijske vlade saopštile su da će pokrenuti kontra-ofanzivu kako bi “očistile sve gradove” od “nezakonitih” snaga komandanta samoproglašene libijske nacionalne vojske Halife Haftara. Vlada je saopštila da je 21 osoba poginula, a da je 27 ljudi ranjeno u sukobima blizu Tripolija.

Snage UN su pozvale na primirje u trajanju od dva sata kako bi evakuisali civile i ranjene, prenosi Reuters.

Operacija nazvana “Vulkan gneva” preduzeće se s ciljem da se očiste svi gradovi “od agresora i nezakonitih snaga”, izjavio je portparol oružanih snaga Muhamed Gnunu.

U sukobima kod Tripolija poginula 21 osoba, vlast najavljuje kontra-ofanzivu
Screenshot

Haftar je rekao da su njegove snage sprovele prvi vazdušni napad u okolini Tripolija u blizini sedišta međunarodno priznate libijske vlade, koju predvodi Fajez al Saradž.

Haftarove snage koje kontrolišu istočni deo Libije, pokrenule su u četvrtak ofanzivu prema Tripoliju u cilju preuzimanja glavnog grada od Saradžovih snaga. Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama.

Frans pres je javio da su danas nastavljeni sukobi oko 30 kilometara južno od Tripolija.

U Libiji haos vlada posle smene i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera el Gadafija, 2011. godine. Tom zemljom vladaju dve vlade. Jedna je međunarodno priznata u Tripoliju, koju predvodi Fajez al Saradž. Druga je u Bengaziju i nju predvodi komandant samoproglašene libijske nacionalne vojske Halifa Haftar, koju čine oficiri i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku za vreme Gadafija.

General Haftar je inače napustio vojsku još u Gadafijevo vreme ’80-ih godina i proveo skoro 20 godina u SAD.

Advertisements

Vratio se u Libiju 2011. godine i predvodio oružanu pobunu protiv Gadafija, što je dovelo do njegovog svrgavanja i ubistva.

Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *