Uhapšen kontraobaveštajac u Makedoniji zbog upada u Sobranje

Uhapšen kontraobaveštajac u Makedoniji zbog upada u Sobranje

Bivši direktor Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove Makedonije (UBK), Vladimir Atanasovski uhapšen je u Skoplju po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Kako su javili mediji, Atansovski je priveden kao jedan od organizatora upada u Skupštinu Makedonije 27. aprila prošle godine, zbog kojeg se grupi od 33 učesnika već sudi po optužnici za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka Makedonije.

Privođenje Atansovskog je zatražila tužiteljka za organizovani kriminal Vilma Ruskovska, pošto su na tom suđenju dva optužena svedočila da je Atanasovski bio jedan od organizatora i naredbodavaca nasilja u parlamnetu, zajedno s bivšim načelnikom službe UBK za prisluškovanje, Nikolom Boškovskim i savetnikom predsednika Makedonije Sinišom Aleksoskim.

Po svedočenju optuženih, upravo Atanasovski je organizovao upad u Sobranje, kupovanje fantomki za učesnike nasilja, obezbedio vozilo pred zgradom parlamenta iz kojeg su određeni učesnici upada uzimali oružje.

Ruskovska je potvrdila da je zbog tog svedočenja zatražila od krivičnog suda u Skoplju da odredi pritvor Atansovskom.

Advertisements

Vladimir Atanasovski bio je na čelu UBK od 1. septembra 2016, nekoliko meseci pre izbora na kojima je VMRO DPMNE izgubio vlast, i tu funkciju je obavljao do juna 2017. kada je koalicija SDSM i DUI uspela da ukloni prepreke i formira vladu.

Uhapšen kontraobaveštajac u Makedoniji zbog upada u Sobranje

Izvor: N1

Advertisements