Ukrajina tužila Rusiju zbog Kerčkog moreuza

Ukrajina tužila Rusiju zbog Kerčkog moreuza

Vlada Ukrajine je Evropskom sudu za ljudska prava podnela tužbu protiv Moskve zbog kršenja prava ukrajinskih mornara nakon incidenta u Kerčkom moreuzu.

To je izjavio zamenik ministra pravde Ukrajine Ivan Liščina, prenosi Sputnjik.

“Vlada Ukrajine ispunila je instrukcije Suda i 7. januara 2019. uputila punopravnu prijavu po predmetu broj 55855/18“, napisao je Liščina na svojoj stranici na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Vlada Ukrajine zahteva da Evropski sud za ljudska prava prizna kao nezakonito zatvaranje 22 ukrajinska mornara i dva pripadnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u kaznene ustanove Ruske Federacije i krivično gonjenje nakon pritvaranja zbog nezakonitog prelaska ruske granice.

Ranije je Ministarstvo pravde Rusije informisalo Evropski sud za ljudska prava o lokaciji ukrajinskih mornara, njihovom pristupu pravnoj pomoći, njihovom zdravstvenom stanju i odsustvu pritužbi.

U nedelju 25. novembra su brodovi ukrajinske ratne mornarice “Berdjansk“, “Nikopolj“ i “Jani Kapu“, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, nelegalno prešli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Tada su privedena 24 ukrajinska vojnika, među kojima i dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je incident u Kerčkom moreuzu provokacijom, istakavši da su među članovima posade na ukrajinskim brodovima, koji su nelegalno prešli granicu Rusije, bila dvojica pripadnika Službe bezbednosti Ukrajine, koji su faktički rukovodili tom specijalnom operacijom. Pri tome je Putin naglasio da su ruske granične službe vršile svoju dužnost zaštite državne granice. Prema njegovim rečima, provokacija na Crnom moru povezana je sa slabim rejtingom ukrajinskog predsednika Petra Porošenka uoči izbora.