Ukrajina ukida sporazum o prijateljstvu sa Rusijom

Ukrajina ukida sporazum o prijateljstvu sa Rusijom

Ukrajinska Vrhovna rada podržala je odluku predsednika Petra Porošenka da ukine sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu sa Rusijom.

Sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Ukrajine i Rusije biće ukinut 1. aprila 2019. godine, navodi se u saopštenju o predlogu, prenosi Tas.

Agencija navodi da je za podršku odluci glasalo 277 poslanika, a da je bilo potrebno 226 glasova da taj predlog bude usvojen.

Ugovor o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Rusije i Ukrajine, nazvan Veliki sporazum, potpisala su dva predsednika Leonid Kučma i Boris Jeljcin, 31. maja, 1997. godine. Zemlje su zvanično priznale međusobne granice i konsolidovale principe strateškog partnerstva i poštovanja teritorijalnog integriteta.

Posle aneksije Krima i početka sukoba u Donbasu u Ukrajini su se mogli čuti predlozi da se raskine ugovor zbog povrede teritorijalnog integriteta Ukrajine.

30. avgusta ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin rekao da je Ministarstvo spoljnih poslova pripremilo paket dokumenata za početak raskida ugovora prijateljstva, saradnje i partnerstva sa Rusijom.

Tenzija između Rusije i Ukrajine ponovo je porasla nakon što je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko poginuo u eksploziji u restoranu u centru Donjecka.

Izvor: NOVA EKONOMIJA