VAŽNA ISLAMSKA ZEMLJA IZRIČITO PROTIV SANKCIJA RUSIJI “Rat u Ukrajini posledica provokacija na račun Moskve”

Ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasanpur izjavio je da u potpunosti razume poziciju Srbije kada je u pitanju rat u Ukrajini kao i da ni njegova zemlja neće uvesti sankcije Rusiji.

– Teheran razgovara sa Kijevom, pružamo Ukrajini humanitarnu pomoć, ali sankcije Rusiji nismo uveli, i protivimo im se, jer smo 40 godina pod embargom i vrlo dobro znamo kakva je to muka i kakva je to šteta po stanovništvo i zemlju. Jako dobro razumemo stav Srbije i u velikoj meri su pozicije Srbije i Irana slične – rekao je Hasanpur za danjašnju “Politiku”.

On je istakao da je napad Rusije na Ukrajinu potvrdio da se problemi ne mogu rešiti ratom.

Ambasador Irana smatra da se sukob mogao izbeći, kako je rekao, drugačijim ponašanjem SAD i Zapada.

On dodaje da ipak nisu svi potencijali iscrpljeni i da se još uvek mogu tražiti diplomatska rešenja.

– Rat u Ukrajini posledica je zanemarivana Rusije i njenih interesa, kao i čestih provokacija na račun Moskve. Tri su faktora koja stvaraju krizu i ratne sukobe: izolacija, ponižavanje i nametanje, a Moskva je svemu tome bila izložena i to je srž i koren njene intervencije u Ukrajini – smatra iranski ambasador u Beogradu.

Advertisements

On naglašava da to ne znači da Iran podržava rat, jer, kako je rekao, nijedan oružani sukob nije rešenje problema, naročito u današnjem svetu.

– Želimo da pobedi zdrav razum, da se postigne kompromis i da obe strane sačuvaju obraz. Ako Zapad, međutim, želi da zloupotrebi situaciju, stanje će se pogoršati, pa nisu isključeni ni Treći svetski, ili nuklearni rat – porucuje ambasador Irana u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *