PUTIN IMA KECA U RUKAVU Nemačka neće stati na put tome, ali ne podržava kao rešenje!

Nemačka se neće protiviti embargu Evropske unije na uvoz ruske nafte, iako ne smatra da je to najefikasnije sredstvo da se nanese šteta predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, izveštava “Blumberg”.

Nemački ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek upozorio je da bi zaustavljanje uvoza ruske nafte nanelo ozbiljan udarac najvećoj evropskoj ekonomiji, koji podrazumeva i manjak ponude i „ogromno povećanje cena“.

„Ali, nećemo doživeti nacionalnu katastrofu. Postigli smo veliki napredak u pogledu nafte i mogli bismo da se pridružimo embargu ako do njega dođe. Nemačka neće tome stati na put“, rekao je Habek kasno u četvrtak u intervjuu za televiziju ZDF.

On je ranije ove nedelje izjavio da je Nemačka već smanjila svoje oslanjanje na rusku naftu u dovoljnoj meri koja potpuni embargo čini „izvodljivim“.

Udeo ruske nafte u nemačkom uvozu pao je na oko 12 posto sa 35 procenata koliko je iznosio pre ruskog napada na Ukrajinu, rekao je Habek nedavno prilikom posete Varšavi.

Advertisements

On je, ipak, u intervjuu za ZDF jasno stavio do znanja da je skeptičan u pogledu naftnog embarga, ističući da bi takav potez mogao biti „kontraproduktivan“ jer bi potencijalno omogućio Rusiji da isporučuje naftu drugim zemljama čak i po višoj ceni, dodajući da bi Putin takođe mogao da iskoristi naftu da zadobije podršku nekih država.

„Moramo da zaustavimo rast globalnih cena nafte, ali ne na način da njihov nivo mogu sebi da prušte samo Nemačka, zapadna Evropa, SAD i možda Kanada. Tad bi Putin mogao da kaže – vidite šta se dešava, kapitalistički zapad vas čini siromašnim, ja ću vam pomoći, od mene možete da dobijete popust 20 odsto, samo tražim da mi budeš saveznik”, rekao je Habek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *