Vladica Nikolić: Nepodobnim policajcima u Prokuplju ukidaju zdravstveno osiguranje!

U decembru prošle godine je 16 policajaca PU Prokuplje dobilo rešenje o premeštaju u PU Niš i nakon toga oni su raspoređeni na radna mesta u Aleksinac i Ražanj.

To je sedamdesetak kilometara od mesta u kome žive i imaju porodice što je, kako su istakli, protivno zakonu koji predviđa da ta udaljenost bude najviše 50 kilometara

.

Početkom januara je stotinu policajaca i nezadovoljnih građana, koje su predvodili članovi Policijskog sindikata Srbije protestovalo pred zgradom Policijske uprave u Prokuplju.

Oni su noseći zastave svog granskog sindikata iskazali javno nezadovoljstvo zbog toga što je 16 njihovih kolega policajaca PU Prokuplje prebačeno u nišku Policijsku upravu.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je da su zatražili da načelnik PU Prokuplje Nenad Kaličanin poštuje zakon i vrati na radna mesta sve one koje je bez rešenja prebacio na druga radna mesta.

Vladica Nikolić: Nepodobnim policajcima u Prokuplju ukidaju zdravstveno osiguranje!
Foto: Privatna arhiva

“Razlog premeštanja policajaca je čisto politički jer se radi očigledno o nepodobnim policajcima, koji nisu po volji aktuelne vlasti”, kazao je tada Mijailović za N1.

On je tom prilikom podsetio da su članovi sindikata tražili prijem kod Kaličanina 31. decembra 2018. godine, ali da on nije hteo da ih primi kao što ne želi ni danas s njima da razgovara, pa svoja prava moraju da traže putem ulice.

“Ovo su vrsni profesionalci i pošteni ljudi i nemaju čega da se plaše i ako načelnik ne želi sa njima a i sa nama da razgovara mi imamo načina da se izborimo za svoja zakonska prava”, istakao je Mijailović.

Od protesta je prošlo četiri meseca a lošu sistematizaciju, koja je ili namerno loše  urađena ili je rezultat nesposobnosti i nestručnosti onih koji su je radili, i dan danas osećaju policajci iz Prokuplja.

Foto: Privatna arhiva

“I dalje traju posledice loše sistematizacije i pokušaja premeštaja policijskih službenika iz PU Prokuplje u PU Niš”, kaže za Balkanska Vladica Nikolić predsednik sindikalne grupe Policijskog sindikata Srbije u Prokuplju.

“Policijski službenici koji su bili predviđeni za premeštaj, odnosno, raspoređivanje iz PU Prokuplje u PU Niš (Svrljig i Aleksinac) su 03.01.2019. godine odjavljeni sa zdravstvenog osiguranja iz PU Prokuplje elektronski i bez pitanja, bez obzira što nisu potpisali rešenja o premeštaju, a prijavljeni su u PU Niš.

Problem se razvodnjava na taj način što su policijski službenici ostali dosledni i nisu potpisali rešenja, a nakon velike borbe i uz pomoć Policijskog sindikata Srbije zadržali su svoja radna mesta u PU Prokuplje”, ističe Nikolić

“Usled nečije nepažnje i ubrzanog postupka, mimo svih pravnih normi, sedam policijskih službenika ostaju bez zdravstvenog osiguranja za sebe i svoju decu preko 50 dana, iako im se preko plate odbija i novac”, napominje  Vladica Nikolić i dodaje:

“Policijski službenik Danijel Momčilović koji je jedini protiv svoje volje raspoređen u PU Niš ni dan danas nije rešio pitanje zdravstvenog osiguranja za sebe i svoju decu.  Danas je doživeo neprijatnu situaciju da u 21. veku, ne svojom greškom, ne može da leči svoje dete zbog nečijeg nemara ili namere.

Advertisements

Dva meseca nakon podnete žalbe o raspoređivanju usled sistematizacije, Danijelu MUP na žalbu nije odgovorio.”

Policijski sindikat Srbije – sindikalna grupa Prokuplje će alarmirati javnost putem medija i na sve moguće načine nastaviti borbu za kolegu Danijela Momčilovića. Ovih dana će sindikat doneti odluku o daljim postupcima o čemu će članovi PSS-sg Prokuplje biti blagovremeno obavešteni”, kaže na kraju razgovora za Balkanska Vladica Nikolić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *