Voja Brajović: Milena Dravić je najznačajnija glumica epohe

Voja Brajović: Milena Dravić je najznačajnija glumica epohe

BEOGRAD – Otišla je najvoljenija i jedna od naznačajnijih glimica jugoslovenske kinematografije koja je mogla i umela da igra sve, saglasni su Radoslav Zelenović, Boban Jevtić i Voja Brajović, povodom vesti da je preminula Milena Dravić.

Voja Brajović: Milena Dravić je najznačajnija glumica epohe
Foto. Fonet

U maju je otvoren legat Milene Dravić i Dragana Nikolića.

Bard našeg glumišta Vojislav Brajović napominje da otišla glumica koja spada u red najznačajnijih umetnika epohe.

“Njen šarm, srce, radost igre bili su neponovljivi… Njeni profesionalni dometi su sigurno među najznačajnijima u istoriji naše kinematografije, jer je mogla i umela da igra sve… Njena pojava je ostavila dubok pečat u našim sećanjima i bila je privilegija da delimo epohu sa njom”, kazao je Brajović.

Radoslav Zelenović, vrsni pozavalac kinematografije i upravnik Audio-vizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU, kaže da je Milena Dravić nesumljivo bila najveća zvezda jugoslovenske kinematografije.

“Milena je bila autentična filmska zvezda. Pođednako je ubedljivo igrala u društveno angažovanim filmovima ”crnog talasa”, u komercijalnim komedijama, ratnim spektaklima… Na veliko platno je uvek donosila nešto autentično, svoje, neponovljivo, zbog čega su je kolege i publika obožavali. Imala je harizmu i odmerenost karakterističnu za najveće zvezde u istoriji kinematografije. Njen aganžman na televiziji i pozorištu samo je uokvirio izuzetnu umetničku karijeru”, kazao je Zelenović.

On je istakao veliku naklonost i poštovanje publike prema Mileni Dravić koje nikada nije prestajalo.

Milena Dravić preminula je noćas posle teške bolesti u Beogradu.

“Pre nekoliko meseci, na filmskim festivalima na Paliću i u Puli publika je ovacijama dočekala i nagradila veliku divu naše kinematografije. Ljudi su znali koliko je vredna njena karijera i umeli su to da nagrade”, kazao je Zelenović.

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, takođe ističe da je otišla nesumnjivo najveća diva jugoslovenske i srpske kinematografije.

Advertisements

“Na prostoru nekadašnje Jugoslavije karijera Milene Dravić je nesumnjivo najznačajnija. lako je igrala i u ekperimentalnim filmovima i u komercijalnim ostavrenjima, na televiziji i pozorištu, kolege i publika su s pođednakom odanošću uživali u njenjim ulogama”, kazao je Jevtić.

Tanjug