Vrelo proleće i “ukrajinski scenario” u Srbiji ili izmišljotina vlasti i tabloida?

Tabloidi bliski stavovima vlasti uključili su se u prepucavanje s opozicijom i međusobne optužbe za podizanje tenzija u Srbiji zastrašujućim naslovinim stranama da “Plaćenici iz Ukrajine pale Beograd”, uz moguće “atentate na državni vrh”, da “Boško Obradović blokira auto-put”, a “Tajkun Đilas traži haos”…

Atmosfera se iz dana u dan usijava, a nepomirljivo podeljeni tabori javno prebrojavaju pristalice koje će uskoro izvesti na ulice najavljujući velike aprilske političke nepogode. Opozicija 13. aprila u Beogradu okuplja građane iz cele Srbije, a vlast u srpsku prestonicu poziva ljude iz zemlje za 19. istog meseca.

Za to vreme, pitanje ko želi srpsku krv na ulicama nameće tabloid sa čije naslovne se poručuje da je “Đilas spreman na ubistva”, a da opozicionari “Spremaju majdan u Srbiji”. Navodi se da lider Dveri Boško Obradović traži da se 13. aprila Predsedništvo Srbije i Beograd blokiraju po ugledu na demonstracije u Kijevu 2014, posle kojih je počeo krvavi rat.

Vrelo proleće i "ukrajinski scenario" u Srbiji ili izmišljotina vlasti i tabloida?
Screenshot

Prema rečima člana Predsedništva SNS-a Vladimira Đukanovića, ukrajinski scenario je upozorenje koje su preneli mediji.

– Ako je to tačno, a jeste, normalno je upozoriti i putem medija – kaže Đukanović za “Vesti”.

“Ukrajinski scenario”

On tvrdi da opozicija sprema “ozbiljne konflikte i radikalizaciju svega” i tako podiže ulog. Đukanović je reagovao i na događaj od pre nekoliko dana kada je Savez za Srbiju (SZS)blokirao Kolarčevu ulicu vrećama sa peskom, protestujući tako zbog zatvaranja Trga Republike za saobraćaj.

– Tim vrećama su pokazali da rade isto što i u Ukrajini i da je isti scenarista tamošnjih i događanja u Srbiji – zaključio je Đukanović.

Dveri za takve navode odgovaraju da je reč o običnim izmišljotinama.

– Ova izmišljotina ima za cilj da izazove strah i sukob među građanima. Osim ako režim ne planira da dovede preko svog prijatelja Porošenka (Petra, predsednika Ukrajine) pripadnike ukrajinskih fašističkih falangi iz jedinica Azov ili Banderovce da izazovu haos i krvoproliće u Beogradu – uzvraćaju iz opozicije.

Bliski susret u Novom Sadu

Novosađane brine 12. april, kada i vlast i opozicija imaju miting. Janko Veselinović, Novosađanin i jedan od lidera (SZS) strahuje da bi neko iz vlasti mogao da izazove incidente.

– Do sada su protesti bili apsolutno mirni, jer su šetnje građana i počele zbog pokušaja ubistva Borka Stefanovića (SZS), a nastavljene zbog nasilja i paljenja kuće novinara Milana Jovanovića – podseća Veselinović za “Vesti”.

On ocenjuje da SNS zbog širenja protesta koji su obuzeli već 100 gradova vlast pribegava incidentima.

– Spremni su na sve, ali se uprkos zakazanom novosadskom kontramitingu nadam da nisu i na krvoproliće. Mi se trudimo da izbegnemo provokacije. Ne želimo ni kap krvi, već državu u kojoj može da se slobodno misli i govori – zaključio je Veselinović.

Protest 6. aprila kada opozicija ide do zgrade TV Pink, najavljuje se kao miran i dostojanstven, ali odlučan. Možda baš taj dan kada je u Drugom svetskom ratu bombardovan Beograd bude generalna proba za mitinge koji će uslediti ovog meseca.

Prebrojavanje na ulicama

Da opozicija ne želi nasilje, u više navrata je ponovio predsedavajući SZS-a Boško Obradović. On stalno ukazuje da SZS i građani koji protestuju zahtevaju fer izbore i slobodne medije i da od toga neće odustati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uzvratio je pozivom na miting u Beogradu.

– Naš odgovor biće da im pokažemo samo to koliko nas ima. Da 19. aprila dođete, da celu Srbiju pozovemo u Beograd, da im pokažemo koliko je snažna, demokratska, nacionalna, ali moderna, pristojna i jaka Srbija – poručio je Vučić iz Zrenjanina što je Obradović ocenio “uvodom u predsednikov poziv u nekakav bratoubilački rat”.

Birački spisak ključan

Šef države jasno je rekao da neće razgovore s oponentima. Za to vreme opozicija hoće da razgovara s predsednikom, ali samo oko njegove ostavke.

– Vučić po ustavu nije nadležan za zahteve protesta – objasnio je Boško Obradović.

Dragan Đilas precizirao je da je SZS spreman za razgovor sa institucijama i sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem o biračkom spisku u kom ima glasača skoro kao stanovnika.

Screenshot

MUP: Neće biti nasilja

Ministar policije i potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović kazao je da nikakvog nasilja 13. aprila za kada je najavljen protest opozicionog SZS-a neće biti.

Funkcionerka naprednjaka i ministarka građevine Zorana Mihajlović kaže da je ona uvek za vanredne parlamentarne izbore, jer je to najbolji način da se proveri da li su građani zadovoljni radom Vlade Srbije.

Advertisements

– Ja sam uvek bila za izbore, nevezano za proteste – naglasila je Zorana Mihajlović bez da je prokomentarisala najavu opozicije da pod ovim uslovima više nikada neće izaći na izbore.

Izvor: Vesti online/ D. Dekić