Vučić: A šta ako u toku leta neko krene da zauzima Sever Kosova?

20:55 – Šta su o razgovorima naveli iz EU, poruke Vučića i Tačija 

Visoka predstavnica Federika Mogerini i predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači razgovarali su o okviru sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između dve strane; složili su se da intenziviraju rad u narednim nedeljama – rezultati su današnjeg razgovora u Briselu na visokom političkom nivou.

Da predstoji intenziviranje razgovora i da se razgovaralo o okviru sporazuma, potvrdili su i predsednici.

Vučić: Postignute veoma važne stvari; „A šta ako u toku leta neko krene da zauzima Sever Kosova?; Odgovor vojni ili Oluja?“

Međutim, srpski predsednik, ističe i da su danas postigli „nekoliko stvari“ koje su „veoma važne za Srbe na KiM, pre svega“:

„Dogovoreno je, i to će obe strane poštovati – da sve probleme koje imamo da sve mora da se rešava u miru, poštujući jedne druge i garantujući bezbednost i sigurnost građana. To je, ja mislim, veoma važna poruka za Srbe na KiM, to je veoma važna poruka za sve građane Srbije, jer postoje pitanja na koja mi nemamo odgovor i zato je to užasno važno za nas.“

Predsednik Srbije neće da potpisuje, izjasniće se građani

„Svakako da ću se u narednom periodu obratiti naciji, verovatno po prvi put, bez pitanja, odgovora, već direktno u kameru, na nacionalnoj televiziji, kada budem video da li imamo nekakvu šansu da napravimo neku vrstu kompromisnog rešenja koju neću da potpisujem, nego ćemo sa tim ići pred narod, pa će narod da kaže da li to želi, ili ne želi. Tako da niko ne treba da se plaši samovlašća, donošenja odluka bez podrške naroda. Dakle, ako to bude bilo moguće. Danas mi to ne izgleda tako,“ kazao je dalje Vučić, navodeći da će „vredno da radi zajedno sa drugim ljudima“.

Potom je Predsednik ponovio svoje više puta ranije ponavljane poruke o „zauzimanju“ i „okupiranju“ Severa.

„Jer postavilo bi se pitanje – a šta ako u toku leta neko krene da zauzima Sever Kosova? A šta bi to bio naš odgovor? Da li bi naš odgovor bio vojni, ili bi naš odgovor bio da imamo još jednu Oluju, kao što smo imali nekada?Politika Srbije mora da bude odgovornija od politike koja je bila i 90-tih i 2000-tih godina, mi moramo da sačuvamo naš narod na njegovim ognjištima, ali istovremeno ne smemo da dopustimo da mu se dogodi tragedija koja mu se u to vreme dešavala,“ kazao je srpski predsednik.

Nije precizirao, međutim, da li je o „zauzimanju“ Severa i „Oluji“ razgovarao sa svojim kosovskim kolegom i visokom predstavnicom.

Dolaziće predstavnici Evrope u Beograd i kad ih vidite i kad ih ne vidite, dolazićemo mi u Brisel češće.

Razgovori o „pokušaju“ da se usredsrede na dijalog

Ali, dodaje, „bar smo obezbedili mir za naš narod, da niko ne gine i to je ja mislim velika i važna tekovina“.

„Sa druge strane, razgovarali smo i o pokušaju da se usredsredimo na dijalog, da pokažemo poštovanje naroda prema narodu, ljudi prema ljudima, da pokažemo da možemo da razgovaramo i da krenemo u rešavanje otvorenih problema. Mi smo danas veoma otvoreno razgovarali o mnogim pitanjima. Nisam preterani optimista, ali smo ta pitanja otvorili, što smatram da je veoma važno,“ dodao je dalje Predsednik Republike Srbije, govoreći o razgovorima.

Ipak, ni ovde „nije želeo da ulazi u detalje“, jer bi, kako je objasnio, to moglo da „pokvari“ pozicije Beograda i Prištine.

Potreba za „racionalnim“ rešenjem, Predsednik nastavlja da radi bez obzira na „kibicere i folirante“

Želimo da pokušamo da nastavimo da razgovaramo, da pronađemo rešenje, dodao je dalje:

„Dakle, mi moramo da pronađemo ono što je racionalno i rešenje koje je između, koje odgovara građanima Srbije, ali koje će da ukaže respekt, poštovanje prema drugoj strani. I tako ću nastaviti da radim bez obzira na sve te kibicere, sve te folirante, koji nikada ništa nisu uradili ili koji su samo gledali šta će kome da zamere i baš ih briga da li se neko bori ili muči, ali naše je da sačuvamo mir i da gledamo da pronađemo najbolje moguće rešenje i da nešto izvučemo ni iz čega što nam je ostavljeno. I to je ono što smo uradili danas, to je ono što ćemo uraditi ubuduće.“

A na pitanje o rokovima za postizanje sporazuma, Vučić kaže da to „nije pitanje rokova, već interesa sveta“, te je ponovio da je za veliki kompromis potrebno učešće velikih sila.

Tači: Teško, ali pozitivni tonovi

„Ovo je bio težak sastanak, nije bio lak, ali smo imali pozitivne tonove, gledajući ka budućnosti obe zemlje. Složili smo se da proces dobije novu dinamiku i da se intenzivira u predstojećim nedeljama,“ kazao je sa druge strane Hašim Tači.

„Ne bi trebalo da budemo žrtve ili taoci gorke prošlosti, već treba da gledamo napred ka budućnosti.“

„Danas na Kosovu i u Srbiji nije patriotizam da gledamo ka prošlosti i da plačemo nad prošlošću, već je patriotizam da radimo zajedno ka budućnosti, sporazuma i pomirenju.“

„Takođe smo zaključili da je postizanje sporazuma ka normalizaciji odnosa i punog mira u interesu zemlja i mira na Zapadnom Balkanu“; „Danas smo razgovarali kako da postignemo generalni okvir za ovaj sporazum, koji bi bio prihvatljiv za narod na Kosovu i u Srbiji, kako bi oba naroda gledala ka evropskoj budućnosti,“ dodao je dalje.

Tači se nada da će se postići sporazum, a ako ne, „ostaće posvećeni tome da rade zajedno na miran način, poštujući se, kako bi postigli mir između dve zemlje“.

U suprotnom: „Nanećemo štetu našoj evropskoj budućnosti, trajaće više i zemlje će ostati izolovane“.

„Ovaj dijalog je prevazišao odnose Srba-Albanaca, već je pitanje EU i standarda,“ dodao je dalje, istovremeno navevši da je „svestan toga da je ovo vekovima dug konflikt i veoma osetljiva situacija između dva naroda“, ali i da prošlost „nameće“ da:

„Moramo da idemo ka dobrim susedskim odnosima.“

Advertisements

„Ubeđen sam da imamo pravi momentum i pravo liderstvo da postignemo ovo, u suprotnom završićemo plaćajući veoma visoku cenu,“ dodao je.

„Svestan sam da bez normalizacije odnosa između dve zemlje i ovog sporazuma, Kosovo neće moći napred u EU integracijama i NATO integracijama, na isti način Srbija neće moći da ispuni svoje evropske snove,“ zaključio je.