Vučić: Ja sam za razgraničenje na Kosovu, to je najzdravije za Srbe i Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se zalaže za razgraničenje na Kosovu ocenivši da je to „apsolutno najzdravije za Srbiju i Srbe“.

On je za televiziju Prva rekao i da će referendum na tu temu biti raspisan ako bude imao nešto da predloži narodu, a, kako je rekao, predlog trenutno nema.

Ja sam za razgraničenje i toga se ne stidim, ali Srbi su protiv toga i ja sam razumeo poruku naroda. Mi nismo spremni da čujemo istinu oko Kosova, čak i kad je svi znaju. Neće to ljudi da prihvate jer to dira u njihove emocije“, kazao je predsednik Srbije.

On je ukazao da mu je posle izlaganja u Skupštini Srbije, na sednici o Kosovu, popularnost, prema istraživanjima javnog mnjenja, pala za dva odsto i „otišla direktno radikalima“.

„Šešelj se ponašao lukavo, ponašao se kao zaštitnik Aleksandara Vučića i pogodio je emociju o Kosovu“, rekao je Vučić.

On je rekao da se takvin nastupima i stavovima ne vodi država, ali da je Šešelj učinio korist svojoj stranci.

On je dodao da je razočaran zbog činjenice da šest godina Srbi ne mogu da dobiju Zajednicu srpskih opština, odnosno odno što su Albanci potpisali u Briselskom sporazumu, ali da je nasmejan jer je oslobođen krivice i neke vrste odgovornosti za ono što se danas dešava na Kosovu.

Govoreći o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu posle upada jedinice ROSU u opštine sa srpskom većinom, Vučić je rekao da je sednica SB UN uvek važna zbog „statusnog pitanja“ ali je i ocenio da je skup u Parizu početkom jula u organizaciji francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke premijerke Angele Merkel, „mnogo važniji“, iako, kako je naveo, nije siguran da će uopšte biti održan.

Neću imati bilateralni sastanak sa Tačijem u Bratislavi“

On je za TV Prva rekao da će u Bratislavi biti i kosovski predsednik Hašim Tači, ali da neće s njim imati bilateralni sastanak.

„Idem oslobođen svake krivice i odgovornosti za ono što se dešava na Kosovu“, rekao je

Izbori u martu ili aprilu 2020.

On je izjavio i da će redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori biti održani u martu ili aprilu 2020. godine.

On je za televiziju Prva rekao i da se „neće desiti“ da Srbija ne otvori nova pregovaračka poglavlja sa EU.

„Otvorićemo poglavlja, to građanima nije naročito važno ali nama jeste jer govori o tome šta radimo, u kojim smo oblastima napredovali a u kojima nismo. Ima stvari koje ćemo morati da menjamo, rekao sam da osim u izuzetnim situacijama poput međunarodnih ugovora, ne može više da se ide na menjanje zakona po hitnom postupku“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da rasprava o budžetu „mora da dođe na vreme“ i da poslanici imaju duplo vreme da razgovaraju o toj temi.

Vučić: Nastojaću da minimalac bude 30.000 dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da će nastojati da minimalna mesečna zarada u Srbiji bude 30.000 dinara.

„Sada je minimalna zarada 27.200 dinara i u ovoj godini bi trebalo da bude povećana na 29.000 dinara, ali ću se truditi da u razgovoru sa poslodavcima obezbedim da niko u Srbiji ne prima manje od 30.000 dinara“, rekao je Vučić za TV Prva.

On je kazao da će ove godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini svakako biti 3,5 odsto, koliko je i planirano, a da će rast narednih godina biti od 4,5 do pet odsto.

Taj rast će, kako je istakao, obezbeti da do kraja godine budu uvećane plate i penzije.

Pre pet godina prosečne plate u Srbiji su bile 329 evra, a danas su 462 evra i nastaviće da rastu“, rekao je Vučić.

On je istakao da bi, ako bi se postigao dogovor sa Kosovom, bilo više investicija u Srbiji, ali da i sada ekonomska situacija u zemlji ide u dobrom smeru.

Dodao je da bi privredni rast bio veći da cena struje nije nerealna, odnosno da nije socijalna.

„Neću da kupujemo birače socijalnim cenama“, rekao je Vučić.

Advertisements

Najavio je da će u sredu u Pančevu prisustvovati otvaranju fabrike nemačkog proizvođača autokomponenti ZF Friedrichshafen.

Fonet, Beta, Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *