Vučić razgovarao telefonom sa Angelom Merkel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, kao i o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić je, u dugom i prijateljskom razgovoru, istakao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, obezbedi stabilnost u region.

On je zahvalio kancelarki Merkel i predsedniku (Francuske Emanuelu) Makronu na inicijativi da sastankom u Berlinu, odnosno Parizu, podrže taj proces.

On je, medjutim, ponovio da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu neophodno da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji i još jednom zamolio kancelarku Merkel da pomogne da se nastavi slobodan protok robe i trgovina.

Vučić je naglasio da će Srbija ostati privržena svojoj politici mira i saradnje na Zapadnom Balkanu, zahvalivši kancelarki Merkel što je pokretanjem Berlinskog procesa značajno doprinela stabilnosti regiona.

Predsednik Srbije je, s tim u vezi, zamolio kancelarku Merkel da podrži formiranje Regionalne ekonomske zone, jer bi ona bila ključna za privlačenje investicija i ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo visokim nivoom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke, ukazavši na to da nemačke kompanije koje posluju u Srbiji zapošljavaju oko 60.000 srpskih radnika.

Advertisements

Vučić je pozvao kancelarku Merkel da ponovo poseti Srbiju, navodi se u saopštenju.

Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *