9. jun – Potpisan sporazum u Kumanovu

Posle 11 nedelja bombardovanja i pet dana pregovora, na vojnom aerodromu u blizini Kumanova, potpisan je sporazum o vojno-tehničkoj saradnji koji je označio kraj NATO bombardovanja na SRJ. Sporazum su potpisali general-pukovnik Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović, policijski general Obrad Stevanović i britanski general Majkl Džekson.

Ključne odredbe Vojno-tehničkog sporazuma su podrazumevale prekid dejstava NATO snaga na SRJ, povlačenje VJ i policije Republike Srbije sa prostora Kosova i Metohije za 11 dana, uspostavljanje zone bezbednosti od administrativne granice sa KiM unutar teritorije Srbije i Crne Gore pet kilometara na kopnu i 25 u vazduhu, obavezu Kfora da

razoruža OVK.

General-pukovnik Svetozar Marjanović je, posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma izjavio da je delegacija VJ vodila razgovore sa predstavnicima UN i međunarodnih organizacija, odnosno snaga za međunarodnu bezbednost.

“Razgovori su bili teški, ali smo konačno uspeli da potpišemo sporazum o miru, što znači da je rat prestao. Međunarodne bezbednosne snage će biti pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija sa preuzetim obavezama da obezbede potpuni mir na

prostoru Kosova i Metohije”, rekao je general Marjanović.

9. jun – Potpisan sporazum u Kumanovu

Britanski general Majk Džekson izjavio je “da se Sporazumom stvaraju uslovi za prekid bombardovanja, raspoređivanje mirovnih snaga na KiM i postupno povlačenje jugoslovenske vojske”.

Bombardovanje tokom pregovora 

Od početka juna i u toku trajanja pregovora u Kumanovu, NATO avijacija je, samo u zoni Treće armije, bacila preko 1.300 razornih bombi i 25 kontejnera kasetnih bombi. Bombardovali su 140 naseljenih mesta i više od 70 vojnih objekata i položaja VJ.

U toku tog dana avijacija NATO izvršila je 366 poletanja, od čega 246 borbene avijacije, što je za četvrtinu manje nego prethodni dan. Uglavnom su bombardovani položaji u pograničnom području sa Albanijom.

Nekoliko minuta posle ponoći, NATO avijacija je bombardovala položaje Vojske Jugoslavije u rejonu sela Planeja na Paštriku, kasarnu “Car Lazara” u Uroševcu, selo Nerodimlje.

Istovremeno sa početkom bombardovanja šiptarske terorističke snage pokušale su da probiju odbranu naše vojske u rejonima Paštrik, Gorožup u karaula “Morina” i “Goden”. Napadači su zaustavljeni i naneti su im veliki gubici.

Oko 6 sati ujutru novi signal za vazdušnu opasnost. Bombardovane su okolina Orahovca i Dragaša i ponovo zaseok Planeja. Šiptarski teroristi su napali sve položaje vojske po celom Kosovu.

Strategijski bombarderi dejstvovali su oko 15.30 projektilima razorne moći na području Đakovice i Dragaša.

Oko 19.30 bombardovana je kasarna “Car Uroš” u Uroševcu. Oko 20.40 šiptarski teroristi su ponovo izvršili napad ka prevoj Ćafa Prušit. Jedinice VJ su odbile napad bez posledica.

Oko 21.00 sat na selo Junik palo je šest projektila velike razorne moći, u isto vreme započeo je napad terorista na položaje policije u blizini Kosovske Mitrovice.

Na teritoriju Kosova i Metohije poslednjeg dana bombardovanja ispaljeno je 35 projektila.
Počele su pripreme za povlačenje jedinica sa KiM. Do tog dana izvučeno je 18 šlepera rezervnih delova i isto toliko šlepera hrane i odeće.

Advertisements

Oko ponoći NATO avijacija je gađala selo Žarkovac u blizini Rume. U eksploziji u centru sela oštećeno je 30 kuća. Bio je to jedini napad tog 9. juna na područje Srbije van Kosova i Metohije.

IZVOR: MINISTARSTVO ODBRANE, RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *