Vučić u Kini: Od više poluzagrljaja sa Sijem do pekinške patke

Vučić u Kini: Od više poluzagrljaja sa Sijem do pekinške patke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Pekingu da je veoma srećan zbog razgovora koje je danas imao s predsednikom Kine Si Đinpingom i drugim zvaničnicima te zemlje i da očekuje veću zainteresovanost kineskih kompanija za ulaganja u Srbiju.

„Pokušavamo dubinski i veoma ozbiljno da razvijamo odnose sa Kinezima i veoma sam srećan zbog rezultata današnjeg dana, možda i ushićen. Znam da su to bile dobre vesti za Srbiju – kada jedna mala zemlja dobije tako visok tretman to je nešto izvanredno“, rekao je Vučić novinarima.

Vučić, koji u Pekingu učestvuje na Drugom forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put, rekao je da je sa Si Đinpingom imao uspešan sastanak i da je zbog toga „veoma srećan i veoma ponosan“.

Naveo je da Kina ima veoma čvrst stav kada je reč o Kosovu i da poštuje Srbiju zato što nezavisno donosi odluke i zato što je država u pravom smislu reči.

„Si je naglasio da su nas podržali i u Interpolu i u Unesku i dodao da će to činiti u svim međunarodnim forumima“, rekao je srpski predsednik.

Kazao je da je Siju rekao da će Kina uvek imati podršku Srbije po pitanju Tajvana i Tibeta i i drugih oblasti u kojima deluju različiti pokreti.

On je naveo da je Si, iako kod Kineza nema grljenja i ljubljenja, „više puta izveo nekakav poluzagrljaj, što oni izuzetno retko rade“ i da „to znači da poštuje Srbiju“.

Advertisements

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros u Pekingu i sa Vang Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine.

Nakon razgovora, priređen je svečani ručak koji je, u čast predsednika Srbije, priredio Vang Huning. Kako je navedeno na profilu Buducnostsrbijeav na Instagramu, služen je tradicionalni kulinarski specijalitet pekinška patka, piše B92

Beta, B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *