Zauvek se rešite peruti bez hemije i skupih šampona uz pomoć ovih sastojaka

Zauvek se rešite peruti bez hemije i skupih šampona uz pomoć ovih sastojaka

Mnogi su razlozi pojave peruti, od previše suve kože, gljivica, razvoja bakterija, upalnih stanja itd. Svi koji ga imaju znaju koliko svrab i bele “pahulje” kože rasute po kosi i odeći mogu biti neprijatne.

Zauvek se rešite peruti bez hemije i skupih šampona uz pomoć ovih sastojaka
Pixabay

Da biste uklonili perut, ne morate da kupujete skupe preparate – sve što vam je potrebno da zauvek rešite ovaj problem verovatno već imate u kući.

1. Kokosovo ulje

Pomešajte kokosovo ulje s limunovim sokom i nanesite smesu na celo teme. Malo ga izmasirajte pa ostavite da deluje 20 minuta i isperite kosu. Praktikujte ovu metodu barem dva puta nedeljno.

2. Limunov sok

Ako nemate pri ruci kokosovo ulje, i samo sok od limuna može da pomogne. Samo ga pomešajte s malo vode i nanesite na teme lagano umasiravajući nekoliko minuta. Potom kosu isperite.

3. Maslinovo ulje

Zagrejte maslinovo ulje pa ga nanesite na teme i masirajte nekoliko minuta kružnim pokretima. Ostavite da deluje sat vremena, pa kosu operite šamponom.

4. Jabukovo sirće

Pomešajte oko 60 ml jabukovog sirćeta sa jednakom količinom vode. Sipajte u bocu sa sprejem i poprskajte po kosi, počevši od korena vlasi. Pazite da vam sitne kapljice ne dođu u kontakt s očima. Kosu potom umotajte peškirom i ostavite tako sat vremena. Isperite vodom. Posle toga možete da koristite i šampon ako ne želite da vam kosa miriše na sirće.

5. Jogurt

Jogurt možete koristiti za uklanjanje peruti tako što ga jednostavno utrljavate u teme. Ostavite da deluje najmanje 10 minuta pa kosu operite.

6. Soda bikarbona

Najpre navlažite kosu vodom pa u teme utrljajte šaku sode bikarbone. To će podstaći teme u proizvodnji ulja kako ne bi bilo toliko suvo i perutalo se.

Međutim, kod nekih ljudi previše sode izaziva suvoću kose pa, ako se to dogodi i vama, samo smanjite količinu koju stavljate na glavu. Sodu bikarbonu možete da koristite i kao alternativu šamponu za pranje kose.

Izvor: B92