Zelenski: Moram da razgovaram s Putinom jer on o svemu odlučuje

Direktan dijalog sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom je važan jer daje mogućnost da se završi konflikt u Donbasu, rekao je u intervjuu za izraelski kanal 9TV predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Ukrajinski lider je naglasio da kontakt sa ruskim rukovodstvom može pomoći da se reše mnoga pitanja. Prema njegovim rečima, dijalog između dve strane više nije ograničen normandijskim formatom.

„Prirodno je da vodimo dijalog, i to ne samo u normandijskom formatu. Počeli smo da razgovaramo, što je važno. Tri godine nije bilo ’normandijskog formata‘. Vratili smo mornare pre ’normandijskog formata‘. Vratili smo brodove. Rusija je pristala na to, što je vrlo važno. Smatram da je dijalog počeo“, izjavio je Zelenski.

Nastavljajući da govori o dijalogu sa Rusijom, Zelenski je saopštio da direktno razgovara sa Rusijom o razmeni zatvorenika.

„Povodom mornara, brodova — to nema nikakve veze sa Minskim sporazumima, sa ’normandijskim formatom‘. To je direktan dijalog između mene i predsednika Rusije… Sa kim drugo da ih rešavam? Treba da ih rešavam sa onim ko tamo o svemu odlučuje. To je predsednik Ruske Federacije. Na drugi način ne mogu vratiti ljude“, rekao je Zelenski.

On je izrazio mišljenje da će konflikt u Donbasu ostaviti ožiljak u odnosima Moskve i Kijeva.

Izvor: Sputnjik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *