Zelenski: Ruske snage bi mogle da upotrebe hemijsko oružje; Moskva: Nema primirja do konačnog sporazuma

Četrdeset osmi dan rata u Ukrajini. Iz Brisela tvrde da je pitanje dana početka ruske ofanzive na Donbas, najavljujući nova sredstva za naoružanje ukrajinske vojske. Austrijski kancelar Karl Nehamer posle sastanka sa Vladimirom Putinom rekao je da razgovor nije ostavio mesta optimizmu. Šef ruske diplomatije poručuje da neće biti prekida vatre sve do postizanja konačnog sporazuma.

Karl Nehamer zasad je jedini predsednik evropske vlade koji je posetio i Ukrajinu i Rusiju od početka rata.

Nehamer je rekao da sastanak nije bio prijateljski, dodavši da razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nije ostavio mesta optimizmu.

“Borba (u Donbasu) će biti žestoka, zbog čega je važno da funkcionišu humanitarni koridori za evakuaciju civila, i da Crveni krst ima pristup opkoljenim gradovima. Ukazao sam mu da niko ne deli njegov stav da se Ruska Federacija brani”, istakao je Nehamer na konferenciji za novinare u Moskvi.

“Rusija se zalaže za pregovore sa Kijevom, ali neće biti prekida vatre sve do postizanja konačnog sporazuma”, kaže ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da sukob u Ukrajini treba rešiti na bojnom polju, Lavrov kaže da to menja pravila igre. “Evropska unija do sada nije delovala kao vojna organizacija”, dodaje Lavrov.

Snažne eksplozije potresle su gradove na jugu i istoku Ukrajine. Ruske oružane snage zauzele su selo Kamenka, najutvrđeniju liniju ukrajinskih trupa kod Izjuma. Proruske snage koje kontrolišu Marijupolj, odlučiće kako da isteraju ukrajinske borce koji se kriju u fabrici.

Ukrajinski predsednik poručuje nije spreman da ustupi deo zemlje Rusiji.

“Nakon svega, nismo spremni da se odreknemo teritorije. Smatram da smo dovoljno dali mnogo života. Treba da ostanemo čvrsti dokle god možemo. Ali ovo je život, razne stvari mogu da se dese”, rekao je Volodimir Zelenski za Si-Bi-Es njuz.

Advertisements

I šef evropske diplomatije upozorava da se narednih dana očekuje nova ruska ofanziva na Donbas, ali i kriza na globalnom nivou, kada je reč o energentima i hrani. Plan je da Brisel izdvoji dodatnih 500 miliona evra za naoružanje ukrajinske vojske, a u pripremi je šesti paket sankcija Rusiji.

Izvor: RTS.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *