NOVA NEMAČKA STRATEGIJA ZBOG RATA U UKRAJINI: Izjava nemačkog kancelara može imati veliki uticaj na Srbiju

Olaf Šolc založio se za ubrzanje pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji blokiranog godinama, pominjući “novu eru” u svetlu rata u Ukrajini.

Nemački kancelar Olaf Šolc je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom obećao da će pomoći u unapređenju tog pitanja.

– Moj utisak je da živimo u novoj eri i da to ima veze i sa ruskom agresijom u Ukrajini – rekao je nemački kancelar.

Prema njegovim rečima, povećana je potreba za pronalaskom zajedničkih stavova unutar EU i zbog toga je “pravo vreme da se krene napred” sa procesom pridruživanja Zapadnog Balkana.

Lideri Evropske unije su u oktobru na samitu u Sloveniji ponovili “svoju posvećenost procesu proširenja”, što je izazvalo dodatno razočarenje među šest kandidata za članstvo u Evropi (Albanija, BiH, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i Kosovo) koji su se nadali da se će EU držati obećane agende.

Suočene sa takvim statusom kvo, Rusija i Kina već godinama postavljaju svoje pione u tom strateškom regionu, posebno slanjem miliona doza vakcine kako bi mu pomogle u borbi protiv pandemije korona virusa.

Advertisements

Dok su Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora članice NATO-a, Moskva održava duboke veze sa pravoslavnim zemljama poput Srbije.

Uticaj Moskve u Srbiji je i dalje sveprisutan, a Rusija je ključni partner srpske privrede u oblasti energetike, dodaje Frans pres.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *