Zoran Babić i dalje direktor Koridora Srbije

Iako je pre više od mesec i po dana vršilac dužnosti direktora Koridora Srbije Zoran Babić podneo ostavku, to još uvek nije zvanično evidentirano, piše “Danas”.

I na sajtu Agencije za privredne registre i na portalu preduzeća navedeno je da on još uvek obavlja funkciju v.d. direktora, a kada će se sa tog mesta povući, ne zna se. Prema nezvaničnim saznanjima lista “Danas”, pitanje njegove ostavke “prošlo je Skupštinu preduzeća”, koju inače čini pet državnih predstavnika koje je imenovala Vlada.
Međutim, u kabinetu premijerke, kao ni u preduzeću Koridori Srbije, list nije dobio odgovor zašto još uvek nije imenovan novi vršilac dužnosti i kada će biti.
Zoran Babić i dalje direktor Koridora Srbije
Screenshot
Babić je 1. februara, nekoliko dana posle saobraćajne nesreće u kojoj je poginula jedna žena, a izazvao ju je automobil u kome se on vozio, najavio da podnosi ostavku na funkciju direktora. To je istovremeno potvrdio i ministar policije Nebojša Stefanović, ali se ne zna tačno u kom svojstvu – kao ministar, potpredsednik Vlade ili je to saopštio kao stav Srpske napredne stranke.
Foto: Kurir, Zorana Jevtić
Stefanović je tada izjavio da je to moralni čin Babića, jer on nije vozio i nema direktnu odgovornost za saobraćajnu nesreću. Ali, osim te odgovornosti, u javnosti se uveliko “vrtelo” to što “škoda superb” nije ni bila vlasništvo Koridora Srbije, već bugarske firme Trejs grup, angažovane na deonici Niš – Dimitrovgrad.
U Koridorima su tvrdili da je “uobičajena praksa u međunarodnim ugovorima u celoj Evropi i svetu” da izvođač radova mora da obezbedi nadzornom organu, u ovom slučaju Koridorima Srbije, opremu i vozila kojima će kontrolisati radove. Tvrdili su i da tek po okončanju posla, vozilo postaje vlasništvo investitora. To zapravo znači da se uz sve ono što na tenderu ponude kao cenu po kojoj će naplatiti radove, učesnici pristaju i da investitoru poklone automobil i opremu, što ne ulazi ni u kakvu evidenciju.
Inače, za takvu praksu malo ko je i od stručnjaka u Srbiji čuo, a priču da tu nešto nije u redu, i da je to pravi razlog za ostavku, podgrejale su i spekulacije da je bugarska firma Trejs, zapravo u vlasništvu Dragoslava Kosmajca, što niko od nadležnih nije demantovao ni potvrdio.
Autor:Danas
Izvor: 021