100 godina od proboja Solunskog fronta

100 godina od proboja Solunskog fronta

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali, povodom stogodišnjice od proboja Solunskog fronta.

Mladenović je istakao da je današnji datum izuzetno značajan za istoriju Srbije i srpske vojske. Tačno pre 100 godina, naveo je Mladenović, 15. septembra, probijen je Solunski front, čime je započelo oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu.

“Srpska vojska je tada pokazala neverovatnu hrabrost i odlučnost, prelazeći stotine kilometara u rekordnom roku, tako da ni savezničke trupe nisu uspevale da je prate. Želja za slobodom i oslobađanjem svoje zemlje bila je jača od postojećih strategija vojnog napredovanja, što će sigurno ostati zabeleženo u istoriji ratovanja”, rekao je Mladenović.

On je naglasio da Beograd i Srbija obeležavaju 100 godina od završetka Prvog svetskog rata na dostojanstven način.

“U periodu od 19. oktobra do 1. novembra, manifestacijom “Dani slobode” i nizom pratećih događaja, obeležićemo veliku godišnjicu koju će ceo svet slaviti. Smatramo da bi dva velika datuma, oslobađanje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu, na ovaj način trebalo da se spoje. Zajedno sa Ministarstvom za rad, socijalna i boračka pitanja, Vojskom Srbije i ambasadama savezničkih zemalja, obeležićemo ovaj veliki jubilej. U program manifestacije biće uključeno i dosta dece, koja će u školama kroz javni čas dobiti pravu informaciju o svemu što se dešavalo pre 100 godina”, dodao je pomoćnik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, postoji želja da se pokaže koliko je bilo teško našem narodu i vojsci, svima koji su dali živote, ali i onima koji su preživeli.

“Manifestacija “Dani slobode” je nešto čime bi trebalo da se ponosimo, jer ovaj narod nikada nije mogao da trpi okupaciju i ropstvo. Hvala svima koji su dali svoje živote kako bismo danas živeli u slobodnom gradu i slobodnoj zemlji”, zaključio je Mladenović.

Advertisements

Događaju je prisustvovao ambasador Tunisa u Srbiji Seif Alah Rejib, a vence su položili još predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, ambasade Francuske, Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije, kao i Kluba generala i admirala Srbije.

Izvor: N1