2 MILONA građana Srbije na udaru izvršitelja! “Potpišimo peticiju, ukinimo državnu bandu – privatne izvršitelje”

2 MILONA građana Srbije na udaru izvršitelja! “Potpišimo peticiju, ukinimo državnu bandu – privatne izvršitelje”

Srbija se u zadnjih 20 godina torture pokazala kao zavidno tlo Evropske unije i MMF-a za razne mutljavine. Zato je upravo i moguće da se ovde, u zemlji kontinuiranog osiromašavanja naroda, sa uspehom primenjuje zakon koji građane vodi u sunovrat i dovodi do “prosjačkog štapa”, kaže u razgovoru za Balkanska Igor D. Jakšić, predsednik stranke Živi zid – Narodna jaka Srbija

– “Za 5 godina, od kako je Zakon o izvršenju na snazi, sa dopunom i proširenim ovlašćenjima, na udaru izvršitelja našlo se više od 2.000.000 građana Srbije”, ističe Igor D. Jakšić. “Ovaj zakon predviđa ekstremna ovlašćenja izvršiteljima, koji sad mogu ne samo da sprovode izvršenja, već i da donose rešenja o izvršenju, što je po Ustavu isključivo u nadležnosti sudova!

Klikom na sliku ispod potpišite PETICIJU ZA UKIDANJE JAVNIH IZVRŠITELJA

Ustav je jasan i kaže da se deo sudskih ovlašćenja ne može preneti čak ni na drugi državni organ, a vlast ta ovlašćenja prenosi na privatna lica, koja, da bi doveli narod u zabludu i stvorili pravnu konfuziju, naziva ih pravno nepostojećim nazivom javni izvršitelji!

Takođe, isti je slučaj i sa prenosom određenog dela sudskih ovlašćenja (overa potpisa, overa ugovora, ostavinski postupak…) na drugu grupu privatnika, takođe pravno nepostojećih tzv. javnih beležnika!

Koliko je sve perfidno urađeno govori i činjenica da javni izvršitelji imaju nadležnost da sprovode izvršenja kad su poverioci državne institucije, ali u slučaju kad je poverilac fizičko lice, te nadležnosti im nisu date. Tako je građanin, ukoliko mu poslodavac, na primer ostane dužan platu, lišen prava da angažuje istog tog privatnog izvršitelja”, pojašnjava Jakšić.

– “Profesija privatnih izvršitelja u Srbiji aktivno živi od 2012. godine. Prema izveštaju o radu koji podnose na kraju svake godine, izvršitelji su za 2012. i 2019. godinu primili nešto više od 3.000.000 komunalnih predmeta i oko 1.500.000 na osnovu izvršne isprave, odnosno sudske presude. Usluge privatnih izvršitelja do sada su potražila gradska i opštinska preduzeća koja se bave naplatom komunalnih usluga, parking-servisi, elektrodistribucije i mobilni operateri. Zbog dugova za struju izvršitelji će zakucati na 2.000.000 adresa, jer je toliko naloga za prinudnu naplatu od početka izdala Elektroprivreda Srbije (EPS). Veoma čest problem jeste slučaj da izvršitelji donose rešenja o plenidbi dela plate na osnovu zastarelih potraživanja, na primer, Infostana i Parking servisa, koja inače zastarevaju za godinu dana”, navodi Jakšić.

– “Građani privatne izvršitelje doživljavaju kao ‘uterivače dugova’, koji naplatu duga mogu vršiti i na pokretnoj i na nepokretnoj imovini dužnika. Prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, koji reguliše rad i postupanje izvršitelja, privatni izvršitelji su preduzetnici i nezavisni su od sudstva”, podseća Igor D. Jakšić u razgovoru za Balkanska.

2 MILONA građana Srbije na udaru izvršitelja! "Potpišimo peticiju, ukinimo državnu bandu - privatne izvršitelje"

– “Do sada nam se obratilo preko 40.000 građana koji su dali ‘Živom zidu – Narodnoj jakoj Srbiji’ apsolutnu podršku”, ističe Jakšić.

On kaže da neprestano stižu zahtevi za ‘on lajn’ potpisivanje peticije za ukidanje javnih izvršitelja, i to zbog nemogućnosti da ‘Živi zid – Narodna jaka Srbija’ stigne u svaki gradi i do svakog građanina koji želi da pruži podršku njihovoj borbi. Zbog toga je na sajtu pokreta postavljena platforma preko koje ‘on lajn’ potpisivanjem peticije građani mogu da se pridruže borbi da se prisili vlast ove države i da se ukinu, kako kaže Igor, “državna banda ‘privatno-javni izvršitelji'”

Predsednik stranke “Živi zid – Narodna jaka Srbija poziva sve građane da podrže i da se priključe:

1. Potpisivanju peticije pod nazivom “Živi zid”

2. Tužbi Ustavnom sudu povodom protivustavnog Zakona o izvršenju i obezbeđenju

3. Organizovanju izlaska na ulice u odbrani ljudskih i socijalnih prava građana

4. Tužbi Sudu za ljudska prava u Strazburu zbog kršenja Ustava Republike Srbije.

Igor D. jakšić podseća i poziva sve građane da mogu svratiti u prostorijama stranke, koje se nalaze u ulici Bulevar Despota Stefana 105 (bivša 29. novembra) u Beogradu, svakog radnog dana od 12 – 18 časova.

Jakšić ističe i poručuje građanima da je izuzetno potrebno da se uključe i ujedine  kako bi zajedničkim snagama izdejstvovali zabranu rada mafiji koja nas pljačka.

– “Ne dozvolimo da se mafijaški a protivustavni zakoni primenjuju na obične građane i članove ‘pogrešne stranke!'”, ističe Jakšić i dodaje, “iako mediji ignorišu vest da je pokrenuta zvanična akcija i podnet zahtev za ukidanje privatnih (javnih) izvršitelja, ogroman broj građana je stao uz Živi zid i borbu za narodna i građanska prava zagarantovana Ustavom Srbije. Neka nas oni ignorišu, mi ćemo istrajati i bez njih, a vest koja se širi od ‘usta do usta’, mnogo je opasnija nego što oni to mogu zamisliti!“, opominje Igor D. Jakšić na kraju i dodaje, “Mi dolazimo, sigurno!

Advertisements

Peticiju za ukidanje javnih izvršitelja možete potpisati OVDE

Balkanska