UDBA je obnovila masoneriju u Srbiji!

U normalnim državama masonerija je stvarala službe bezbednosti i njima rukovodila. U neozbiljnim državama službe su stvarale masoneriju. Dok je Srbija bila monarhija, pa i kasnije do Drugog svetskog rata, masonerija je imala jak uticaj na službe

Koliki uticaj slobodni zidari, odnosno masoni imaju na dešavanja na Balkanu, pogotovo u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, stalna su pitanja koja nikako da dobiju neki precizniji odgovor. Beogradski advokat, nekadašnji novinar, autor više od 15 knjiga o masonima i jedan od najboljih poznavalaca masoneruje u nas Branko Rogošić, u intervjuu za Aferu govori o vezama slobodnih zidara sa Srbijom i eks Jugoslavijom, otkriva spone UDBE sa masonima i ekskluzivno otkriva ko su od nekih savremenih javnih ličnosti bili masoni a da o tome nikada nisu govorili u javnosti.

Kakva je veza između Masona i UDBE?

U normalnim državama masonerija je stvarala službe bezbednosti i njima rukovodila. U neozbiljnim državama službe su stvarale masoneriju. Dok je Srbija bila monarhija, pa i kasnije do Drugog svetskog rata, ili makar do 30-ih godina 20. veka, masonerija je imala jak uticaj na službe. Sa dolaskom fašističke ideologije, desničarske klero-fašističke organizacije su preuzimale službe, pa se situacija promenila. Nakon Drugog svetskog rata postojalo je posebno odeljenje UDBE sa zadatkom praćenja predratnih masona, koje je nazivano “Institut”. No da nije bilo njihovog isleđivanja masona, danas bi mnogi podaci o njihovom životu i radu bili izgubljeni, pa im današnji istraživači Slobodnog Zidarstva mogu biti donekle i zahvalni. Službe su se uvek trudile da koriste masonske veze i kanale za svoje poslove, ali i obrnuto. O uticaju austrijskih i nemačkih (tj. tada pruskih) na dešavanja u Srbiji 19. veka, pa i na ubistvo kneza Mihaila, pisao sam u svojoj drugoj knjizi “Knez Mihailo i masoni” iz 2016. godine.

Još u devetnaestom veku u Beogradu je postojala masonska loža “Ali Koč”?

UDBA je obnovila masoneriju u Srbiji!
Foto: Privatna arhiva

– Da, jedan pruski diplomata baron fon Zabart, je sredinom devetnaestog veka bio i član beogradske lože “Ali Koč”, a pošto je bilo reč o revolucionaru svetskog kalibra, njegovo delovanje su pratile službe, pa sam u nemačkim arhivama našao do danas nepoznate podatke o ovoj beogradskoj loži.

 Posebno jak uticaj službi na masoneriju primećuje se od 1990. pa do danas. U jednoj od masonskih organizacija, u prvoj deceniji XXI veka, je čak i “Veliki Majstor” bio jedan poznati “udbaš” iz Titovog doba. Sami masoni ističu da oni nemaju ništa protiv “udbaša”, jer njihova organizacija proklamuje patriotizam i poštovanje zakonitosti, ali naglašavaju da postoji i nelagodnost, jer nikad nije sasvim sigurno da li su ti “udbaši” (tj. danas pripadnici BIA, VBA i dr.) pristupili bratstvu iz čistih pobuda kako bi sa drugom braćom gradili “hram humanosti”, ili su tu po zadatku, i nakon što skinu kecelje trče kućama da napišu izveštaje svojim nadređenima.

Ono što je sigurno je da prilikom analiziranja istorijskih događaja iz dalje i bliže prošlosti nikad ne smemo zanemariti uticaj masonerije, a posebno prste raznih službi koje pokušavaju da deluju preko Slobodnog Zidarstva. Na sreću, to im uvek ne polari od ruke…

Kako se razvijala masonska organizacija u Jugoslaviji u periodu posle Drugog svetskog rata?

– Posleratni period je posebno obavijen velom tajne koju skida moja poslednja knjiga “Pod znakom Plamene Zvezde”. Do sada se smatralo da su se predratni masoni samo sastajali po privatnim stanovima, ili na SANU, ali novi podaci ukazuju da je bilo i ritualnih radova, i to u samom centru Beograda. Na te radove su dolazili i masoni iz inostranstva, a ulaz je čuvao Dvernik lože, koji je preko vojnog šinjela nosio masonsku kecelju, a u ruci držao masonski mač.

Očito da je jedan deo tadašnje UDBE bio naklonjen masonima, jer se tako nešto nije moglo dešavati bez bar prećutne saglasnosti službi koje su i 20-ak godina nakon završetka Drugog svetskog rata pomno pratile kretanje predratnih masona. Nema “tvrdih” dokaza da su na tim ritualnim radovima primani novi članovi, ali se pouzdano zna da su deca predratnih masona (tkzv. “luftoni”) odlazili u švajcarsku, gde su primani u Bratstvo pod okriljem švajcarske Velike lože “Alpina”. Na taj način je održavan masonski plamičak i čekao se pogodan trenutak da taj plamen ponovo osvetli Srbiju i donese blagostanje i prosperitet kao krajem XIX veka. No i u buđenju Masonerije u Jugoslaviji umešale su se službe, i to ne samo domaće, pa je sve krenulo drugim tokom.

Da li je Tito bio mason?

– Iako se to često može čuti i pročitati, nema ama baš nikakvih podataka da je J.B. Tito pripadao masonskom bratstvu. To što se kao indicija pominje da ga je npr. tokom “Bombaškog procesa” branio advokat mason dr Ivo Politeo – ne može ukazivati na njegovo masonerstvo. Advokati, kao pripadnici slobodne profesije kojoj je zadatak odbrana ljudskih prava – u svim zemljama, pa i u Srbiji, su u velikom broju stupali u masonske lože, pa bi bilo u najmanju ruku neozbiljno njihove klijente povezivati sa Slobodnim Zidarstvom.

Sa druge strane, nije nemoguće (iako ni za to nema podataka) da je Tito pripadao nekim drugim grupama, društvima koja se u hijerarhijskoj piramidi nalaze iznad Masonerije. Takođe nije isključeno i da je pripadao nekim tajnim katoličkim udruženjima. Logika života jasno govori da nije bio mason, jer da jeste, dozvolio bi rad masonskih loža, kao što je to učinio njegov komunistički sabrat Fidel Kastro na Kubi.

Koja je bila uloga Moše Pijade u masonskom pokretu?

– Moša Pijade je bio jedan od viđenijih intelektualaca predratnog Beograda. Smatra se da je u ložu “Pobratim” stupio 1911. godine pod pseudonimom “M. Porobić”. I ovaj podatak je donekle čudan, jer se u Bratstvo stupa pod krštenim imenom, ali čini se da je podatak o njegovom masonstvu ispravan. Bio je u tesnim vezama sa Dušanom Tomićem-Lalom, jednim od najznačajnijih međuratnih  evropskih Masona, koji je istovremeno bio član Velikog Orijenta Franuske i Velike Lože Francuske, a u međunarodnim forumima je predstavljao “Veliku ložu Jugoslavija”. Danas se malo zna ali Dušan Tomić je uz još jednog Banaćanina – Mihajla Pupina, najzaslužniji što su neki delovi Banata nakon Prvog svetskog rata pripojeni Kraljevini SHS.

Foto: Privatna arhiva

Masoni svojataju i Mihajla Pupina, koliko je naš veliki naučnik imao veze sa ovim pokretom?

– Masoni širom sveta su skloni da u svoje redove “učlanjuju” mnoge poznate ličnosti, pa je tako i u Srbiji. Veliki naučnik i srpski patriota je sahranjen na delu groblja gde se sahranjuju masoni, i to je jedina indicija koja bi mogla ukazati da je iniciran u masonske tajne. Međutim, kako je Amerika bila i jeste masonska država, i tamo masoni javno paradiraju ulicama, ne bi postojala potreba da se podatak o Pupinu krije, pa bi sasvim sigurno isplivao neki dokaz o tome da je ovaj “naučenjak koji je sa pašnjaka” došao u Ameriku – bio Slobodni Zidar.

Ko su bili najpoznatiji masoni u modernoj srpskoj istoriji?

– U masonsko bratstvo ulaze dobri ljudi na dobrom glasu, pa ih je bilo, a ima ih i danas u svakoj profesiji, od političara pa do glumaca, od advokata pa do stomatologa i službenika BIA. Masoni su bili Vuk Bojović – vajar i upravnik ZOO vrta, glumci Dragan Nikolić i Milorad Mandić Manda, i da ne pominjem dalje. Uzmite TOP 10 bilo koju od elitnih struka, od političara pa do umetnika, i na tim listama će biti masonske braće. Tako je bilo i u prošlosti. Masona je bilo i biće i među sveštenstvom SPC, vojnim vrhom, službama bezbednosti…

Koliko je danas masonski pokret uticajan u Srbiji?

– Mnogo manje no što bi trebalo biti.

Advertisements

SREĆKO MILOVANOVIĆ

Izvor: Afera