Antonić: Vučić ne mora da kaže da Srbija priznaje Kosovo, dovoljno je uradio kad je sever Kosova predao Albancima

Slobodan Antonić, sociolog i politički analitičar, ocenio je da je na delu “tiho” priznanje Kosova od Srbije i naglasio da je time Srbija kročila na put nestajanja.

On je dodao da Kosovo jeste odraz nacionalne svesti i da odricanjem od tog dela Srbije, Srbija se odriče sebe.

Antonić: Vučić ne mora da kaže da Srbija priznaje Kosovo, dovoljno je uradio kad je sever Kosova predao Albancima

Antonić je objasnio šta bi Srbija mogla da uradi kako bi zaustavila proces priznanja, ali je istakao da je jasno da za tako nešto ne postoji politička volja. On je dodao da se i kod jednog dela opozicije ne vidi da ima jasan stav o Kosovu, u čemu se i ne razlikuje od aktuelne vlasti, pa samim tim nije alternativa režimu koji vodi Srbiju u tiho priznanje Kosova.

 

Takođe se dotakao i zabrinjavajućeg stava jednog broja vladika i patrijarha Irineja.

” Sastanku u Patrijaršiji su prisustvovali Patrijarh i one vladike koje su htele da saslušaju Vučića i Dodika, a ne svi, kako je to navedeno u nekim medijima. Tako da se on obratio pojedinim Vladikama i Patrijarhu. To nije bilo zvanično obraćanje Vučića saboru. Bila je dosta velika opozicija među vladikama da li da se pusti Vučić da tu govori. Imajući u vidu da je država jedan od velikih darodavaca crkve, razumljivo je da država ima pravo da kaže. Ali to što se o tome ne priča u parlamentu najbolje dokazuje stanje demokratije u Srbiji. Parlament je samo vrsta kulise gde se ne donose nikakve bitne odluke, već se usvajaju zakoni po automatizmu. S druge strane, pravi se neka vrsta predstave za narod imajući u vidu da postoje prenosi. Značaj parlamenta je marginalizovan i ima samo simboličku ulogu. Parlament je suveren i tu su predstavnici naroda, pa samim tim je i prirodno da se tu razgovara o nečemu što se tiče našeg suvereniteta, kao što je pitanje Kosova i Metohije”, kazao je Antonić.

On je dodao da nikada ranije nije bilo tako i podsetio da kada su vođeni pregovori u Beču delegacija je uvek podnosila izveštaje parlamentu i o tome se raspravljalo.

„Videli ste Vučićevu izjavu da je njegov plan o razgraničenju odbijen, a mi o tome ništa ne znamo. On ga nije ni izneo, samo se pričalo o razgraničenju bez plana što je jasno da ne postoje konsultacije s narodom. To je sve samo neka vrsta njegove propagande“, istakao je Antonić i dodao da u tim pregovorima Albanci izgledaju mnogo ozbiljnije nego srpska strana.

On je podsetio da se Vučić onog dana kada je bila inauguracija otvorio pitanje Kosova koje nije pominjao u izbornoj kampanji i bilo je jasno da je Vučićeva ideja nekakvo popuštanje.

“Vučić je probao da dobije sever Kosova za priznavanje secesije Kosova od Srbije. Pa kada nije uspao u tome, onda je probao da se trampi, pa da opštine na jugu Srbije menja za sever Kosova. Pa ni to nije prošlo. Pa u trećem koraku eto da ostane bar vrh Kopaonika koji je u suštinski važna strateška tačka za kontrolu Srbije. Pa je govorio da mi tamo nemamo ništa i ako bismo dobili makar metar i to bi bilo nešto. Pa ni to nije uspeo. U tim pregovorima, to sada tako izgleda, on je sve izgubio. Ništa nije uspeo da ispregovara i zato sada kaže ta stvar je propala i on nije kriv. Ili je on neuspešan pregovarač ili je on dao neka obećanja pa nema manevarski prostor”, rekao je Antonić.

Antonić je istakao da Vučić i ne mora da kaže da Srbija priznaje Kosovo, ali da je on dovoljno uradio, jer je sever Kosova predao Albancima Briselskim sporazumima i izveo te opštine iz sistema Srbije.

„On je 50.000 ljudi i 50 km teritorije predao drugoj državi. Već je šteta počinjena. I sada imamo dalje pregovore koji idu ka tome da Srbija ne pravi problem. Napravi se neka formulacija da neće smetati jedni drugima u prijemu u međunarodne organizacije. Onda Kosovo aplicira za stolicu u UN i Srbija se tu neće mešati, ali će Moskva i Peking zatražiti mišljenje Srbije da li da stavi veto. A Srbija će reći da smo se obavezali da nećemo da blokiramo jedni druge i ne možemo da budemo protiv toga. To ne znači da će Kina i Rusija u tom slučaju da dozvole da Kosovo uđe u UN. Ali ta pseudo država zaokružuje svoju državnost”, ocenio je Antonić i dodao da je Srbija na pragu tihog priznanja Kosova.

On je ocenio da bi to uvelo Srbiju u proces nestajanja, jer zemlja koja se odriče svoje teritorije i naroda prestaje da postoji.

“Srbija bi u ovom trenutku mogla da suspenduje Briselske sporazume s argumentom da je uradila sve što se od nje tražilo, a druga strana nije ispunila ništa. I vi možete da kažete da nećete da pregovarate više uopšte dok Albanci ne ispune svoje obaveze. Ako nećete, mi ćemo da se vratimo unazad i da vratimo našu administraciju na sever Kosova. Ne, to, ali mi smo se sada naljutili što su oni uveli carine i sada tražimo da se to ukine ili ublaži pa ćemo da razgovaramo. Da je Kosovo stvarno nezavisno , ne bi oni od nas tražili da priznamo nezavisnost. To je važna stvar ne samo simbolički to je završetak legalizacije onoga što je oteto silom”, zaključio je Antonić.

On je dodao da ne može da se očekuje da se Kosovo vrati odjednom, ali da na tome trba raditi, jer se situacija menja što je i istorija pokazala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *