Vučić da izađe iz uloge srednjovekovnog vladara Srba prvoslavaca

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić se obraćanjem Saboru Srpske pravoslavne crkve i izjavama nakon toga predstavio u svetlu srednjovekovnog vladara Srba prvoslavaca, što je daleko od njegove ustavne uloge šefa svetovne države čiji su ravnopravni građani i pripadnici svih drugih nacionalnosti, svih drugih veroispovesti i nevernici.

Građanski preokret: VS po Ustavu "brani zemlju od oružanog ugrožavanja spolja". Pošto nema dijaloga tamo gde mu je mesto, u subotu 13. aprila svi na protest ispred Narodne skupštine

Posebno je skandalozna izjava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da su Vučić, Patrijarh Irenej i on “došli do saglasja kako je važno da se održi dijalog (o Kosovu) i da on ne treba da se vodi posredstvom javnosti, jer to unosi još više problema, već da se vodi u otvorenoj diskusiji u ovom formatu”, ističe Građanski preokret u svom saopštenju.

Srbija tokom mandata Aleksandra Vučića sve više pokazuje atribute srednjovekovne apsolutističke monarhije u kojoj se državničke odluke donose u krugu privilegovanih vladarsko-crkvenih staleža, bez uvažavanja prava javnosti da o njima čak i zna, a kamoli da odlučuje.

Advertisements

Građanski preokret poziva u svom saoptenju na momentalno obustavljanje takvog ponašanja nosilaca državnih funkcija i njihovo privođenje poznaniju pozitivnog prava i modernoj, građanskoj demokratiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *