BAJDEN i TRAMP SE SLAŽU Zajedničko im je mišljenje o dešavanjima u Ukrajini

Iako SAD nisu zvanično označile Putinov ratni genocid, utvrdile su da Rusija čini ratne zločine.

Bivši predsednik Tramp pridružio se predsedniku Bajdenu koji je nazvao rusku ofanzivu na Ukrajinu genocidom tokom intervjua za Foks njuz u sredu uveče.

Dok je Tramp kritikovao Bajdena zbog politike za koju je rekao da je dovela do rekordno visoke inflacije, rekao je:

– A sada dodajte tome šta se dešava u Ukrajini. To je genocid.

Ovaj komentar dolazi dan nakon što je Bajden u utorak optužio ruskog predsednika Vladimira Putina za genocid.

– Vaš porodični budžet, vaša sposobnost da napunite rezervoar, ništa od toga ne bi trebalo da zavisi od toga da li će diktator objaviti rat i počiniti genocid na pola sveta – rekao je Bajden.

Bajden je kasnije tokom razgovora sa novinarima potvrdio svoje uverenje da Putinovi postupci predstavljaju genocid, ali je kazao da će njegovi advokati doneti konačnu odluku.

– Postaje sve jasnije da Putin samo pokušava da zbriše ideju da je Ukrajinac – rekao je Bajden i dodao da se “dokazi povećavaju”.

Tramp, koji se hvali bliskim ličnim odnosom sa Putinom, ranije je nazvao rusku invaziju „holokaustom“. Tramp je kasnije razradio svoje komentare u intervjuu voditelju Foks Njuza Šonu Henitiju, rekavši:

– Ovo je genocid koji se dešava.

Advertisements

Bajden je u sredu najavio da će njegova administracija odobriti 800 miliona dolara dodatne bezbednosne pomoći Ukrajini, uključujući artiljeriju, helikoptere i oklopne transportere.

Iako SAD nisu zvanično označile Putinov ratni genocid, utvrdile su da Rusija čini ratne zločine. Civilni udeo u ratu je nejasan; međutim, Ujedinjene nacije procenjuju da je skoro 2.000 civila ubijeno, dok je gradonačelnik Mariupolja ove nedelje tvrdio da je samo u njegovom gradu poginulo 10.000.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *