Danas je Međunarodni Dan ljudskih prava

Dug put je trebalo čoveku da postane slobodan, da može da bude biće onako kakvim ga je Bog stvorio. Međutim oni koji su vladali plašili su se dati određene slobode onima nad kojima su vladali. Borba i želja ljudi za onim što im po prirodi pripada nije jenjavala i, uspeli su, da od svojih vlastodržaca uzmu parče sopstvenih prava. Od 1215. godine i Magna carta libertatum, dokumentom kojim je ograničen vladalački apsolutizam pa do Univerzalne deklaracije UN-a o ljudskim pravima 1948. godine proliveno je mnogo krvi za razbijanje okova apsolutizma i dobijanje prava koja garantuju elementarno ljudsko dostojanstvo.

Danas, 10. decembra obeležavamo Međunarodni Dan ljudskih prava. Odlukom Generalne skupštine UN-a iz 1950. godine 10. decembar je proglašen za obeležavanje Dana ljudskih prava, kako bi se skrenula ”pažnja sveta” na dve godine ranije potpisanu Deklaraciju koja je imala univerzalni karakter a u čijem su središtu ljudska prava.

Ono što je izuzetno važno danas, u Srbiji, ovde i sada, jste da među nama žive pojedinci čije ideje su nosioici poštovanjanja ljudskih prava i njihova institucionalna implementacija. Srbija je u svetu priznata i poštovana kao poštovalac Univerzalne deklaracije i kao država u kojoj se poštuje dostojanstvo čoveka. Nadnacionalna instanca međunarodnog karaktera u čijem središtu su ljudska prava- Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava je našoj državi odala veliko priznanje imenujući  ambasadora Bobana Jovanovića za predsednika ove organizacije u Srbiji. Zasluge ovog čoveka u sferi ljudskih prava i humanitarnog rada prepoznate su u svetu. Ovom prilikom, a povodom Međunarodnog Dana ljudskih prava gospodin Jovanović je za Balkanska rekao sledeće:

-Priznanje koje sam dobio od Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava ne gledam kao na lično priznanje meni, smatram da je to izuzetno priznanje za našu Srbiju jer je ovim činom prepoznata kao mesto za život gde se poštuje čovek, njegova prava i dostojanstvo. Sve što radim, radim za Srbiju i njeno prepoznavanje u međunarodnoj areni kao države koja pretenduje da bude moderna, uređena i država koja poštuje sve građane.

Ono što je takođe najavio gospodin Jovanović jeste da će u Beogradu, kao i drugim gradovima Srbije biti otvorene kancelarije Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Izvor: Balkanska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *