David: da sam čuvao sve bitcoin-e u periodu od 2016. do danas a sada ih prodao sasvim sigurno bih bio milioner

”Balkanska” u razgovoru sa čovekom koji je spoznao sve tajne virtelnih tokova novca razotkriva fenomen i pomamu zvanu bitcoin koja je poslednjih godina okupirala veći deo sveta. 

David je jedan sasvim običan mladi momak, sličnih navika kao i njegovi vršnjaci, međutim ono po čemu se on razlikuje jeste njegov hobi skupljanja i prodaje ”virtuelnog novca”. Davida zatičemo u jednom Niškom restoranu i započinjemo sa njim razgovor o fenomenu online trgovine valutama i fenomenu ”rudarenja” to jeste skupljanja ovog ne-opipljivog novca. David nas je srdačno dočekao i, u prijatnom raspoloženju otpočeo je razgovor o ovoj , još uvek za mnoge, nepoznanici.

-Bitcoin je jedan oblik digitalnog novca koji s eproizvodi pomoću kućnog računara , to važi za sve druge ”coin-e” kao što su ethium, etc, monero i drugi. Osmislila ga je jedna grupa ljudi ili više njih a ideja je , navodno, potekla od čoveka pod imenom Satoshi Nakamoto-referiše nam David. -Bitcoin je kao i bilo koja druga vrsta novca , kao digitalni novac služi za kupoprodaju, u ovom slučaju elektronsku. Ne razlikuje se od bilo koje druge vrste novca, putem interneta robe i usluge, kao što je poznato, mogu se plaćati u dolarima, evrima, lirama ili bilo kojom drugom valutom pa tako i bitcoinom.

Prisećajući se početaka svog interesovanja za digitalni novac, David dodaje-Drugar mi je javio 2016. godine da se pojavilo nešto što se zove bitcoin, pitao sam ga šta je to, jer nisam imao pojma da je moguće da će se nekada proizvoditi novac koji nije ”opipljiv”. -Moji prvi počeci sakupljanja bitcoina su krenuli 2016. godine, u maju mesecu, i danas pamtim te dane, uzeo svoje prve tri kartice za ”rudarenje” odnosno virtuelno ”kopanje” bitcoina koji podrazumevaju sakupljanje.

Ono što nas je posebno interesovalo jeste koliko je David uspeo da zaradi novca tokom svog bavljenja ovim nesvakidašnjim poslom.

-Zarada je zavisila od cene bitcoina, od cena alt coina kojima trenutno trguješ , a 2016. godine kada sam ja počinjao sve je bilo isplativo, jedna kartica za sakupljanje je koštala 14700 RSD a donosila je zaradu od 50 dolara na dvevnom nivou, dakle svaki dan sam imao priliv od 50 dolara! Jedino što je sakupljanje bitcoina pomoću ”rigova” podrazumevalo nešto veći trošak električne energije ali je on bio zanemarljiv u odnosu na moju zaradu. Na naše pitanje šta je to rig, David odgovara-rig je računar, vi sami određujete kakav želite da on bude, kakav želite ram, matičnu ploču, procesor, memoriju i hard disk. Što imate više kartica za sakupljanje priključenih na takozvani rig moći ćete da ”proizvedete” više novca.

Advertisements

Pitali smo ovog mladog momka, koji je svakako pionir u ovim inovantnim stvarima da li misli da će digitalni novac biti alternativa ”opipljivom” novcu. -Svakako , sada je cena mala svih coina, pa i bitcoina, vredi izdvojiti novac za njih, predvidjam da će 2020. godina biti vgreme pomame za digitalnim valutama i ulaganjem realnog novca u iste. Sa digitalnim novcem je sve lakše-trgovina, plaćanje, trampa…sećam se da je 2016. bila zlatna godina kada sam sa svojih 10 kartica priključenih na rig pravio po 700 ubuq koji su tada vredeli po dva centa, da sam ga tada čuvao i 2017. godine prodao po prodajnoj ceni od po 7 dolara danas bih sasvim sigurno bio jedan od najmlađih milionera u ovom delu Balkana.

Na kraju razgovora smo poželeli Davidu sve najbolje u njegovom bavljenju digitalnom trgovinom i prodajom valuta, uvereni da ovaj mladi čovek veruje da digitalizacija u informatičkoj eri služi dobrobiti razvitka celokupne zajednice.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *